Russerne raser etter at CAS avviste deres anke

Idrettens voldgiftsrett (CAS) har avvist anken til Russlands 68 friidrettsutøvere som ville delta under Rio-OL. Den europeiske friidrettspresidenten Svein Arne Hansen er ikke overrasket.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Etter mitt syn er dette en subjektiv og politisk beslutning som ikke har et rettslig grunnlag, sier Russlands sportsminister, Vitalij Mutko, ifølge det russiske nyhetsbyrået TASS.

Den russiske stjernen Jelena Isinbajeva fyrer også løs mot CAS.

– Takk, alle sammen, for denne begravelsen for friidretten. Dette var en politisk beslutning, raser Isinbajeva til TASS.

Presidenten i det Europeiske friidrettsforbundet, norske Svein Arne Hansen, er ikke overrasket over torsdagens avgjørelse.

– Jeg hadde blitt mer forbauset om de hadde fått lov til å delta, sier Hansen til NTB.

70-åringen vil ikke spekulere i utfallet av en eventuell felles utestengelse av Russland fra sommerlekene i Brasil.

– Det er det som blir saken nå. Det blir spennende å se om de går for en kollektiv straff, eventuelt om de går på særforbundene slik som IAAF gjorde her.

– Dypt beklagelig

De russiske friidrettsutøverne ble utestengt fra Rio-OL på ubestemt tid etter flere dopingavsløringer av Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) i november 2015, men anket avgjørelsen før de kommende sommerlekene til CAS.

Det er denne anken som nå ble avvist.

– Vårt panel har bekreftet gyldigheten i IAAFs avgjørelse om å utestenge utøverne fra konkurransen, skriver voldgiftsretten.

Den russiske regjeringen sier en uttalelse at de skal torsdagens analysere avgjørelsen, men kaller den «dypt beklagelig.»

– Kollektivt ansvar er etter vårt syn ikke en akseptabel grunn for å gi en slik straff, sier talsmann for den russiske regjeringen, Dmitri Peskov.

IAAF mener dette er et viktig steg på veien for å bevare friidrettens integritet.

– Mens vi er takknemlige for at våre regler og vår oppfordring til å stå på disse har blitt støttet av CAS, er dette ingen gledens dag. Jeg tok ikke steget inn i sporten for å stoppe utøvere fra å konkurrere. Vi vil fortsette å jobbe med Russland for å lage et rent miljø for utøverne deres slik at de kan returnere til den internasjonale arenaen, sier IAAF-president Sebastian Coe i en pressemelding.

Les også: Saarinen sammenligner Sundby-saken med Russlands dopingprogram

Ytterligere fare

Den russiske 800-meterløperen Julia Stepanova, som har medvirket til avsløringen, har fått lov til å stille opp under OL med nøytralt flagg.

Den internasjonale olympiske komité (IOC) satte tidligere denne uken sammen en disiplinærkomité som skal se på hele Russlands deltakelse i Rio-OL, etter at WADA og Richard McClaren presenterte en rapport som avdekket at russiske utøvere deltok i et statlig dopingprogram.

De olympiske lederne sa at de måtte vente til etter torsdagens ankesak i Idrettens voldgiftsrett med å bestemme seg.

– Jeg skjønner ikke hvorfor de har ventet, da dette var en sak mellom IAAF og utøvere fra Russland, men det blir spennende å se hva de bestemmer seg for, påpeker president Hansen.

Les også: – IOCs framtid står på spill hvis ikke Russland utestenges

Personvernpolicy