Sondre Holst Enger: – Det går an å ta den hvite ungdomstrøya

Norsk debutant legger ingen forventninger på seg selv foran Tour de France-debuten. Samtidig innrømmer rittets yngstemann at drømmene er store.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag møtte Horten-gutten og lagkameratene i sveitsiske IAM et tallrikt pressekorps i franske Saint-Lo. Rammene var temmelig annerledes enn det Holst Enger er vant til.

– Dette er utrolig stort. Pressekonferanse og kameraer over alt. Det er store greier, smiler 22-åringen til NTB.

Vestfoldingen innrømmer at det så smått har gått opp for han at han skal sykle Tour de France. Samtidig vet han ikke hundre prosent hva han går til.

– Jeg har aldri syklet på dette nivået og er spent på hvor fort det vil gå og hvor nivået ligger. I utgangspunktet har jeg ingen forventninger til meg selv, men jeg har lyst til å tenke stort og drømme stort, sier Holst Enger.

Ungdomstrøya

Drømme stort i Tour de France-debuten handler for den offensive 22-åringen om noen dager i en av de ettertraktede trøyene.

– Jeg vil prestere, og jeg har sett for meg at det går an å ta den hvite ungdomstrøya. Hvis jeg får til en bra spurt, kan det skje, sier Holst Enger.

22-åringen er kjent for sine sterke avslutninger og vil trolig få sjansen til å spurte på flere av de flate etappene. Lørdagens 184 kilometer lange åpningsetappe fra Mont-Saint-Michel til Utah Beach er første mulighet.

På spørsmål fra NTB om han kan kapre ungdomstrøya allerede der, svarer Holst Enger:

– Det kan gå allerede da, men jeg stiller som sagt ingen krav eller forventninger til meg selv. Dette er min første Tour de France, og da er det godt å ikke ha så mye press.

Fikk stjerneråd

Under oppkjøringsrittet Critérium du Dauphiné tidlig i juni kom de første signalene om at Holst Engers Tour-debut kunne være i anmarsj. Umiddelbart søkte han råd hos mer meritterte norske sykkelstjerner.

– Jeg hørte med Edvald (Boasson Hagen) og (Alexander) Kristoff om det var lurt å sykle, og de var veldig positive til at jeg burde ta sjansen hvis den kom, sier han – og tilføyer:

– Det hadde uansett vært vanskelig å trakke nei. Herregud, dette er jo det største man kan være med på.

Langt foran eget skjema er Horten-gutten også. I 2008 var han tilskuer i Frankrike iført en t-skjorte med påskriften «I'll be back in 2020».

– Det var det første året jeg drev med sykling. Jeg hadde store drømmer allerede da, og det har jeg alltid hatt. Det er viktig, og det har hjulpet meg mye, smiler han.

Tidligere i vår vant han avslutningsetappen i Kroatia rundt og feiret med en ellevill dans på seierspallen. På spørsmål om Tour-publikummet også kan få del av danseferdighetene hans dersom det blir suksess i ukene som kommer, kommer det smilende fra 22-åringen:

– Jeg kan ikke love noe. Det må bare skje i så fall. (©NTB)

Personvernpolicy