Russisk friidrett har fått OL-nei

OL i Rio går uten russiske friidrettsutøvere på grunn av doping og korrupsjon. Det melder flere britiske kilder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Konklusjonene i rapporten fra Rune Andersen og hans gruppe var klare. Det russiske antidopingsystemet kan ikke friskmeldes, og russiske friidrettsutøvere bør stå over OL i Rio de Janeiro.

Styret i Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) diskuterte saken i sitt møte i Wien fredag.

En snau halvtime før en annonsert Sebastian Coe-pressekonferanse hadde flere medier meldt om Russland-nei. Like før Coe gikk på podiet bekreftet det russiske friidrettsforbundet og landets sportsminister opplysningene.

Det meldte nyhetsbyrået AFP.

Russerne har vært ute i kulda siden 13. november i fjor. Da ble det stilt en rekke krav til dem fra IAAF, krav russerne selv, med sportsminister Vitalij Mutko i spissen, mener er oppfylt.

Den granskningen Rune Andersen og hans uavhengige gruppe har gjort, støtter ikke russerne i dette, og IAAFs 27 styremedlemmer følger Andersen-gruppens anbefalinger og konklusjoner.

Vedtaket i friidrettens høyeste organ må nå bekreftes av Den internasjonale olympiske komiteen (IOC). Det vil være oppsiktsvekkende om IOC ikke skulle følge vedtaket i IAAF, noe som betyr at OL i Rio går uten russere på friidrettsbanen.

Les også: Nye avsløringer om russisk doping under Sotsji-OL

Urettferdig

Sportsminister Mutko sendte et åpent brev til IAAF i 12. time før avgjørelsen skulle falle fredag og mente en kollektiv avstraffelse av russisk friidrett i form av OL-nekt ville være svært urettferdig.

Han mente at russerne da ble straffet for et problem som er like stort i mange andre land. Dessuten skrev han i brevet at alle krav IAAF stilte er oppfylt.

President Vladimir Putins talsmann Dmitrij Peskov kom også på banen fredag. Han slo fast at russerne er innstilte på å bekjempe doping med alle midler. De som står bak og er ansvarlige skal straffes.

Dette viser at russerne tar saken på alvor, men disse erkjennelsene kom kanskje i seneste laget.

En rapport fra Verdens antidopingbyrå (WADA) som ble offentliggjort torsdag viser også at det har vært problemer med antidopingarbeidet i Russland helt til det siste. De som driver antidopingarbeidet blir stadig motarbeidet.

Les også: USA etterforsker mulig systematisk doping i Russland

TV-dokumentar

Det var en TV-dokumentar fra den tyske kanalen ARD som startet opprullingen av statlig støttet og organisert doping og korrupsjon i forbindelse med dette i russisk friidrett. IAAF, med den nyvalgte presidenten Sebastian Coe i spissen, reagerte umiddelbart og utestengte russerne fra alt internasjonalt samkvem, også OL i Rio.

Et uavhengig granskningsutvalget ledet av spesialrådgiver Rune Andersen i Antidoping Norge (ADN) ble nedsatt, og etter et halvt års arbeidet foreligger nå rapporten og konklusjonene.

For første gang siden OL i Los Angeles i 1984 blir ingen russiske friidrettsutøvere å se i OL-sammenheng, men for 32 år siden var det russernes egen boikott av lekene som gjorde at de holdt seg unna. Nå er det omfattende brudd på dopingbestemmelsene og korrupsjon som er årsaken.

Mange russiske utøvere har protestert kraftig på utestengelsen med stavtsarinaen Jelena Isinbajeva i spissen. Hun har aldri vært linket til doping, men blir likevel rammet av utestengelsen. Nå mister hun muligheten til å avslutte karrieren som planlagt, i Rio i jakten på sin tredje OL-gull i stav.

Les også: Bolt: – Meningsløst å slette verdensrekordene