Stavtsarina Isinbajeva den største som kan miste OL

Jelena Isinbajeva er en av flere rene russiske friidrettsutøvere og stjerner som kan rammes hvis IAAF-styret oppretter holder den russiske utestengelsen. Det kan bety at stavtsarinaen kan komme til å avslutte karrieren uten å få med seg en siste OL-start med muligheter for å vinne sin tredje OL-gull. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix.
Jelena Isinbajeva er en av flere rene russiske friidrettsutøvere og stjerner som kan rammes hvis IAAF-styret oppretter holder den russiske utestengelsen. Det kan bety at stavtsarinaen kan komme til å avslutte karrieren uten å få med seg en siste OL-start med muligheter for å vinne sin tredje OL-gull. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Noen av friidrettsverdenens største profiler står i fare for å miste Rio-OL, dersom Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) opprettholder utestengelsen av Russland fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Utøvere fra andre land enn Russland har rett til å stille i OL dersom de aldri har levert har levert positive dopingtester, forklarer Isinbajeva. Hun kjemper med nebb og klør for å få være i OL for fjerde gang og forsøke å vinne sin tredje strake gullmedalje.

Stavtsarinaen er uten tvil den største stjernen og profilen som kan bli rammet av dopingskandalene i russisk friidrett. Etter at den tyske TV-stasjonen ARD avslørte systematisk doping i russisk friidrett, der det også var snakk om et statlig støttet dopingsystem med mye korrupsjon, reagerte IAAF umiddelbart og utestengte russerne fra alt internasjonalt samkvem, også OL i Rio.

Det ble stilt en rekke krav til russerne fra IAAFs side, og det var en uavhengig granskningsgruppe ledet av Rune Andersen som fikk i oppdrag å undersøke om russerne kunne innfri de kravene som ble stilt til dem innenfor fristen til å få delta i OL.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Isinbajeva, den første kvinnen til å hoppe over fem meter i stav, føler seg diskriminert. Hun har aldri vært mistenkt for å ha dopet seg, har aldri levert noen tvilsom eller positiv prøve, men levd etter regelverket.

– Det er ikke riktig at jeg skal straffes for noe andre har gjort, og for noe som er et internasjonalt problem, hevder stavdronningen. Hun har skrevet brev til IAAF og klaget med samme argumentasjon, foreløpig uten å bli hørt.