Meny

Europeisk friidrett vil holde russerne ute i kulda

Friidrettspresident Tore Hordnes (til venstre) har fått sterke signaler om at europeiske friidrettsledere helt ser at russerne blir holdt ute i kulda. Presidenten i Det europeiske friidrettsforbundet (EA), Svein Arne Hansen er en av 27 medlemmer i IAAF-styret som skal være med på å ta avgjørelsen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Friidrettspresident Tore Hordnes sier han har fått sterke signaler om at de fleste europeiske friidrettslederne er for å opprettholde utelukkelsen av Russland.

– Dette har jeg fått mange signaler om, men hva som blir utfallet av den saken russerne er oppe i, er helt avhengig av de konklusjonene som kommer i den rapporten Rune Andersen og hans uavhengige granskningsutvalg kommer med, forteller Hordnes til NTB.

Rune Andersen og hans gruppe ferdigstiller sin rapport torsdag. Den skal legges fram for styret i Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) fredag. Da er det opp til de 27 medlemmene av gruppen å avgjøre russernes skjebne, først og fremst når det gjelder deltakelsen i OL i Rio i august.

Russerne er anklaget for statlig styrt dopingmisbruk og korrupsjon i forbindelse med dette. De russiske utøverne ble midlertidig suspendert fra all internasjonal friidrett sent på høsten i fjor. IAAF gikk deretter ut og stilte en rekke krav til russerne, krav som må oppfylles for at de skal bli tatt inn i varmen igjen.

– Vil overraske meg veldig

– Jeg må innrømme at jeg er veldig spent på utfallet av denne saken. Spenningen er like stor når det gjelder de konklusjonene Rune Andersen og hans gruppe kommer med som den er til IAAFs behandling og vedtak i saken, sier Hordnes. Han er ganske sikker på at IAAF vil komme med en avgjørelse i saken allerede fredag.

Hordnes har selv en 50-50 følelse rundt dette. Utfallet kan, etter hans mening, gå begge veier.

– Dersom Rune Andersen-rapporten konkluderer med at russerne har oppfylt de kravene som ble stilt til dem fra IAAF, kan jeg vanskelig se at det internasjonale forbundet kan gjøre annet enn å slippe dem inn i varmen igjen og tillate russiske friidrettsutøvere å delta i OL, mener Hordnes.

– Men det kommer jo stadig nyheter rundt denne saken, så ut fra det som har skjedd, vil det overraske meg veldig om Rune Andersen og hans gruppe gir klarsignal for russerne nå, legger den norske friidrettspresidenten til.

Sterke krefter

Tore Hornes sier det er sterke krefter som jobber både for og imot russisk OL-deltakelse. Det er tross alt snakk om en virkelig stormakt i internasjonal friidrett både i VM- og OL-sammenheng.

Russerne har stort sett bare blitt overgått av amerikanerne i medaljesanking i OL siden 1996 i Atlanta. Der ble russerne nummer to på medaljestatistikken med ti medaljer. I 2000 i Sydney ble landet nummer fire med sine 13 plasseringer på seierspallen, i Aten fire år senere ble det 19 medaljer og annenplass. Samme plassering ble det i Beijing i 2008 med 18 medaljer, mens det ble annenplass i London med 14.

I VM-sammenheng har russerne vært beste nasjon og slått USA to ganger, i Edmonton i 2001 og på hjemmebane i Moskva i 2013.

– Tror du IAAF har sterk nok ryggrad til å utestenge russerne fra Rio-OL, uansett utfall av Rune Andersen-rapporten?

– Som jeg har sagt tidligere vil alt avhenge av konklusjonene i rapporten, men ja, jeg tror IAAF kan komme til å sette ned foten for å statuere et eksempel, sier Tore Hordnes til NTB.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus