Meny

Dopingsjokk fra IOC

31 utøvere, fra seks idretter og tolv nasjoner, skal ha vært dopet under OL i Beijing i 2008. Det kommer fram etter at dopingprøvene er analysert på nytt. Se video.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dopingavsløringene slo ned som en bombe tirsdag. En rekke utøvere i internasjonal idrett er avslørt for dopingjuks, meddelte IOC. Flere risikerer startnekt under Rio-OL.

Ingard Lereim sier de nye dopingavsløringene viser at ingen idrettsutøvere kan føle seg trygge.

– Strålende. Vi har ventet på disse resultatene. Det har tatt påfallende lag tid, sier dopingjegeren til NTB.

IOC meddelte tirsdag at 31 utøvere fra seks forskjellige idretter og tolv ulike land er avslørt for dopingmisbruk under Beijing-OL i 2008 etter reanalysering. Flere får trolig startnekt under Rio-OL.

Haugevis med prøver fra London (2012) og Sotsji (2014) skal også analyseres.

– Vi har også ventet på resultater fra Torino-OL i 2006. Der har det også vært mistanke om doping. Det går rykter om at det er ting på gang der også. De rakk heldigvis å starte analysene før tiårsgrensen gikk ut i vinter, sier Lereim til NTB.

Han gleder seg over at IOC har satt fart i arbeidet med å reteste lagrede prøver.

– Det er et godt tegn at IOC gjør det de har lovet lenge, nemlig å reanalysere. Vi har ventet lenge. Vi foreslo å spare blodprøver allerede i 1989, men selv under Lillehammer opplevde vi at IOC tømte prøveglassene etter at primæranalysene var over. Dette er virkelig et godt signal, sier Lereim etter dopingnyheten som dominerte internasjonale medier 17. mai.

En rekke idrettsutøvere er blitt avslørt den siste tiden.

– Avsløringene de siste ukene har sikkert fått IOC i gir. De ser det ikke formålstjenlig å somle lenger. Det er bra at både WADA og IOC kjører et tøft løp, mener Lereim.

Forsprang uten verdi

Fortsatt er det uklart om russisk friidrettsutøvere får delta under sommerlekene i Rio de Janeiro. IOCs varsel om at 31 utøvere risikerer startnekt, blir tatt godt imot hos Lereim.

– Det er veldig bra. Det gir grunn til optimisme når dopede utøvere nektes start. Det var et viktig skritt da vi fikk økt dopingstraffene fra to til fire år. Det hjelper noe, men startnekt er kanskje enda mer effektivt. Det gleder oss på antidopingsiden veldig, sier den anerkjente legen.

IOC-president Thomas Back påpekte tirsdag at ingen juksemakere skal føle seg sikre, spesielt siden blodprøver nå lagres for ti år.

– Det er veldig avgjørende at ingen skal føle seg trygge. Analysemetodene blir stadig bedre. Vi har sett dopingstoffer være på markedet før analysemetodene er klare. Det har gitt juksemakerne et forsprang, men det er ikke mye verdt når man kan reanalysere prøvene, slår Lereim fast.

454 prøver fra Beijing-OL er analysert på nytt.

Les også: Nye avsløringer om russisk doping under Sotsji-OL

Aldri helt ren idrett

Men en helt ren idrett tror idrettslegen vi aldri får.

– En total dopingfri idrett har jeg ingen tro på, noen gang. Men dette tiårsvåpenet (lagring) har vært viktig. Kanskje bør det ikke være en grense i det hele tatt, men at man kan analysere uten tidsgrense. Det vil være et enda sterkere signal, mener Lereim.

Han sier også idretten må få en enda bedre avtale med farmasøytisk industri, slik at midler ikke slippes på markedet før analysemetodene er klare.

Det er ukjent hvilke nasjoner som er innblandet i avsløringene.

– Jeg har ingen grunn til å tro at noen nordmenn er blant de 31 utøverne som nå er tatt for doping under OL i Beijing, sier idrettspresident Tom Tvedt til Aftenposten.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus