Spanias Norge-mareritt fortsetter

Linn Jørum Sulland scoret på straffe etter straffe mot Spania.
Linn Jørum Sulland scoret på straffe etter straffe mot Spania. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Norge ble gruppetoer i håndball-VM med 29-26 mot Spania fredag. I åttedelsfinalen søndag venter Tyskland.

Overkommelige Tyskland er neste motstander. Skuddforbud i Györ og nesten bare benkesliting i VM. Fredag fikk Linn Jørum Sulland sjansen til å straffe Spania.

Straffekastene satt som de skulle. De kan bli meget viktige i dagene som kommer i jakten på VM-gull.

Sammen med Amanda Kurtovic, Nora Mørk og Stine Bredal Oftedal – hvilken form er ikke hun i – var Sulland Norges viktigste scoringsvåpen. Spanjolene ble i perioder utspilt i det som var en skikkelig norsk formbeskjed.

Nå venter Tyskland i søndagens 1/8-finale. Det er et lag Norge trolig slår greit i åtte av ti kamper med dagens forutsetninger. Skulle det bli norsk seier der, venter to fridager før kvartfinale onsdag.

– Begge lag prøvde å vinne, for det er viktig å ha med godfølelsen til det som venter (i utslagsrundene), sa landslagstrener Thorir Hergeirsson til TV 2.

Nei

Sulland gikk til Györ i sommer. Der har hun opplevd litt av hvert – blant annet å få beskjed om ikke å skyte mer etter tre mål i en kamp.

På landslaget havner Sulland nå ofte i skyggen av Mørk. De kjemper om samme plass, og også Sulland vet at hun som regel taper der.

Norge spilte en meget solid kamp, men det er fortsatt litt å gå på. Keeperne Silje Solberg (svak fredag og byttet ut etter 1.-omgangen) og Kari Aalvik Grimsbø (godkjent andre omgang) har ikke glitret hittil i mesterskapet.

Hentes Katrine Lunde inn i troppen etter hvert? Spørsmålet kommer sikkert opp også på lørdagens pressemøte.

VM-tenningen begynner å stige. Det kan man også se på landslagssjef Thorir Hergeirsson. Han fikk et realt fakteutbrudd etter vel sju minutter. Han mente at spanjolene drev med skuespill.

Umulig

Spania slo Norge i 2003-VM. Det kostet norsk plass i OL året etter. Men siden da har spanjolene opplevd kamper mot Norge som et rent mareritt.

To finaletap i EM (2008 og 2014) er blant de tyngste smellene. Fredag måtte Spanias rutinerte mannskap se seg fraløpt av et piggt Norge.

Russland slet seg ikke ut for å slå Romania fredag (30-27). Dermed gikk russerne gjennom gruppespillet som eneste lag med bare seirer.

Landslagssjef Thorir Hergeirsson kan ta sitt andre VM-gull. Hans hittil eneste kom i 2011. Da var det tolv år siden forrige norske verdensmesterskap. Det kom på Lillehammer i 1999 under Marit Breivik.