Sarpsborg til ny cupfinale etter 3-0 over Vålerenga

Ole Jørgen Halvorsen jubler etter å ha gitt Sarpsborg ledelsen 2-0 over Vålerenga. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix

Sarpsborg tuktet Vålerenga for tredje gang denne sesongen da laget vant 3-0 i oslolagets nye storstue i onsdagens semifinale i cupen.

Spikeren i kista ble satt da Ole Jørgen Halvorsen scoret på straffe med halvminuttet igjen av ordinær tid. Dermed ble kaptein Halvorsen tomålsscorer, og Sarpsborg er i sin annen cupfinale. I den første for to år siden ble det 0-2-tap for Rosenborg.

Denne gangen møter laget enten Molde eller Lillestrøm. Den andre semifinalen spilles i Molde torsdag.

– Dette var selvsagt utrolig deilig. Spillemessig var det ganske jevnt, men det er vi som scorer målene. Nå er vi slitne og glade, sa Sarpsborgs trener Geir Bakke til NRK.

Sarpsborgs trenerbenk fikk kjeft for å ha mønstret et B-lag som tapte 0-5 borte for Tromsø sist helg. Mot Vålerenga var de tilbake med førsteelleveren igjen, men det tok tid før det ble skapt sjanser, og den første gikk til hjemmelaget.

Etter 23 minutter kom den til da største muligheten da Henrik Kjelsrud Johansen skjøt et innlegg fra Daniel Berntsen rett på keeper Anders Kristiansen, som slo ballen til corner.

Avgjorde

Sarpsborg avverget corneren og gikk rett i angrep. Ami Askar fant etter hvert Ole Jørgen Halvorsen, som igjen fant Patrick Mortensen. Sistnevnte fikk lurt ballen videre til bakre stolpe, og der dukket Krépin Diatta opp og tuppet ballen over mållinjen til 1-0 for bortelaget.

Vålerenga yppet seg mot tampen av 1. omgang, men det var Sarpsborg som scoret det neste også. 14 minutter etter pause fikk nevnte Halvorsen stort rom på høyrekanten, og totalt uten press skrudde han ballen i det lengste hjørnet med venstrebeinet.

Sarpsborg har vunnet begge kampene i Eliteserien mot Vålerenga denne sesongen. Hjemme ble det 2-0, mens det ble 2-1 da VIFs nye stadion ble innviet for én og halv uke siden.

VIF-nedtur

Til tross for at Sarpsborg er på 3.-plass i Eliteserien og Vålerenga er i motsatt ende av tabellen, var det egentlig lenge ganske jevnt mellom lagene. Vålerengas største problem er at laget ikke skaper nok sjanser, og etter hvert ble det klasseforskjell.

Vålerenga spilte sin annen hjemmekamp på Vålerenga kultur- og idrettspark, og heller ikke denne gangen skulle det gå veien i Oslo øst. Stadion var for øvrig heller ikke mer enn halvfull (8302 tilskuere).

– Surt! Jeg synes vi sto på helt til slutt og jobbet knallhardt. Vi møtte et godt lag, og de vant fortjent, sa VIF-trener Ronny Deila.

Vålerenga mønstret en startellever uten Mohammed Abdellaoue, Daniel Fredheim Holm, Magnus Lekven og Bård Finne. Laget står uten seier på de sju siste seriekampene.

Det er ni år siden Vålerenga sist gang var i en cupfinale. i 2008 ble Stabæk slått 4-1 på Ullevaal stadion.