Fotballfamilien sørger over Tiotés bortgang

Cheick Tioté døde mandag.
Cheick Tioté døde mandag. Foto: Scott Heppell / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere Newcastle-manager Steve McClaren hevder avdøde Cheick Tioté er den tøffeste spillere han noen gang har sett – med fotballens vakreste smil.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ivorianske Tioté døde mandag etter å ha kollapset på trening med sin kinesiske arbeidsgiver Beijing Enterprises. 30-åringen ble hentet til kinesisk fotball fra Newcastle så sent som i februar.

Etter meldingen om Tiotés død har hyllestene stått i kø fra venner og kolleger i fotballfamilien. Tidligere Newcastle-manager Steve McClaren er blant dem som kjente midtbanespilleren svært godt.

– Da jeg var i Newcastle, visste jeg at verden var i orden hvis Papiss Cissé og Cheick smilte. Han var en type spiller som alle managere ønsker på laget sitt, sier han til BBC.

McClaren lærte Tioté å kjenne allerede da han hadde manageransvaret i nederlandske Twente.

– Jeg møtte ham første gangen da han var ung spiller i Twente. Han var den tøffeste spilleren jeg noen gang hadde sett, sier managerveteranen.

– Han ville vinne hver eneste ball og hver eneste takling. Han var en vinner, tilføyer McClaren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tilstedeværelse

Tioté spilte 150 kamper for Newcastle. Den mest minnerike opplevelsen var trolig 4-4-scoringen mot Arsenal i 2011, i en kamp der Newcastle hadde ligget under 0-4.

– Fra det øyeblikket jeg kom til Newcastle hadde Cheick en fantastisk tilstedeværelse i garderoben, og jeg trodde ofte ikke det jeg så av ham på banen. Jeg elsket ham. Han var alt du ønsket deg av en Newcastle-spiller, sier tidligere Newcastle-manager Alan Pardew til storavisen Independent.

Tiotés landsmann Gervinho, som også spiller i kinesisk fotball, beskriver den avdøde midtbanespilleren som en «kriger» og «mester».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– La sjelen din hvile i fred, skriver han på Twitter.

– Hvil i fred, Cheick Tioté. Min familie ber for din familie, skriver den brasilianske stjernen Oscar.

Også han har nå tilhold i kinesisk fotball.

Newcastle-sorg

Dagens Newcastle-manager Rafael Benítez mottok også mandagens dødsbudskap med sjokk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er med stor sorg jeg har fått vite om Cheicks død. I all den tid jeg har kjent ham, har han vært profesjonell og dedikert. En stor mann. Våre hjerter er hos familien og vennene hans i denne tiden, sier spanjolen.

Newcastle-kaptein Jamaal Lascelles minnes også sin tidligere lagkaptein.

– Ord kan ikke beskrive hvor trist jeg er over å høre om Cheicks bortgang. Jeg har snakket med resten av laget, og vi kan bare ikke tro det. Tankene våre er med familien, sier han.