Fotballforbundet tar kunstgressgrep

Fotballpresident Terje Svendsen vil ha begrenset granulatsvinnet på norske kunstgressbaner.
Fotballpresident Terje Svendsen vil ha begrenset granulatsvinnet på norske kunstgressbaner. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norges Fotballforbund (NFF) gjør tiltak for å redusere forbruket av granulat på kunstgressbanene rundt om i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Formålet med prosjektet er å redusere svinn av gummigranulat fra kunstgressbaner med 90 prosent innen 2020. I den forbindelse jobbes det med å formidle og utvikle metoder for å holde granulatet på banen.

Gummigranulat er de små svarte kulene som gir støtdempende effekt på kunstgressbaner rundt om i landet.

– Kunstgresset og utviklingen av dette har vært veldig viktig for fotballen, både med tanke på toppen og bredden. Det muliggjør lengre sesonger og fotball også i vinterhalvåret. For oss er det viktig at kunstgresset ikke blir et problem, sier fotballpresident Terje Svendsen til NTB.

– Vi må klare å løse de miljømessige konsekvensene som kunstgressbanene har, og som stor aktør må vi i NFF ta samfunnsansvar og sørge for at granulaten holder seg der den skal være, nemlig på banen, tilføyer han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Snøhåndtering hovedkilden

Fotballpresidenten kaller ambisjonen om å redusere svinnet av granulat med 90 prosent de tre neste årene «hårete».

– Men vi mener vi skal klare det, sier Svendsen og påpeker at det allerede er etablert tre pilotprosjekter for å teste ut ulike tiltak for å begrense forbruket og spredningen av de små svarte kulene.

Blant tiltakene som vurderes er etablering av en mur eller et gjerde rundt banene, egne inn- og utganger med rister som fanger opp granulat fra klær og sko, samt et filter i eksisterende drenskummer som samler opp granulat slik at det ikke kommer ut i drensvannet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På tiltakslisten står også grep relatert til snøbrøyting og vintervedlikehold av banene.

– Hovedårsaken til granulatsvinnet vi opplever i dag er faktisk snømåking. Det å ta hånd om snødeponeringen er faktisk et viktig virkemiddel, påpeker fotballpresidenten

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stor ekstrakostnad

Fotballforbundet mener at granulat fra bildekk har best spilleegenskaper i kraft av sin støtdempende effekt, og det er ikke funnet noen grunn til å advare klubbene mot bruk av såkalt SBR-granulat på utendørsbaner.

Dersom man skulle innføre et forbud mot bruk av SBR, vil det i tillegg bety en ekstrakostnad per kunstgressbane på mellom 600.000-700.000 kroner, viser tall fra NFF.

I kampen for å begrense granulatsvinnet utlyser forbundet nå en konkurranse hvor idrettslag med kunstgressbaner kan være med å konkurrere om ti pengepremier på 30.000 kroner hver. Det blir kåring av vinnere 1. juli og 1. november.

Fotballforbundet oppfordrer også klubbene til i størst mulig grad å gjenbruke oppsamlet granulat på banen, slik at man ikke trenger å etterfylle. Her ligger det en åpenbar økonomisk besparelse.