Avsløring: Cristiano Ronaldo skal ha unndratt flere hundre millioner kroner

Fotballstjernen Cristiano Ronaldo har i flere år gjemt unna flere hundre millioner kroner i skatteparadiset De britiske jomfruøyene, skriver tyske Der Spiegel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er varslet flere store avsløringer om juks i fotballen etter at avisen har fått tilgang på 18,6 millioner kontrakter, regneark, fakturaer og mail som skal avsløre den skitne baksiden i fotballen, skriver Politiken. Den danske avisa er blant tolv europeiske medier som sammen med det tyske nyhetsmagasinet Der Spiegel har fått tilgang til lekkasjen.

Totalt påstås det at Real Madrid-stjernen kan ha gjemt unna opptil 150 millioner euro i skatteparadiser i Sveits og på De britiske jomfruøyene. Mediene skriver videre at Ronaldo har dratt nytte av «et system utviklet av hans agent Jorge Mendes»

Les også: Ronaldo ordnet knapp Real-seier

Ronaldo nærmer seg historiebøkene

Under etterforskning

Spanske skattemyndigheter skal være i gang med å etterforske Ronaldo. Real Madrid-spillerens advokatfirma vil ikke svare på detaljerte spørsmål om saken.

Manchester United-manager José Mourinho dras også inn i saken. Gjennom Mendes, som har vært en av fotballens superagenter de siste årene, skal portugiseren ha skjult 12 millioner euro i en sveitsisk bankkonto eid av et selskap på De britiske jomfruøyene, skriver AFP.

Les også: Bernabeu-jubel for frekk Madrid-Martin

Ødegaards far avviste skattetriksing

Martin Ødegaard Foto: NTB scanpix
Martin Ødegaard Foto: NTB scanpix

Senere fredag kom det fram ifølge Falter.at og Spiegel at Hans Erik Ødegaard skal ha avvist å benytte seg av skatteunndragelsene da Martin Ødegaard ble klar for Real Madrid. Pappa Ødegaard skal ha uttalt at det hele var et «moralsk spørsmål». Hans Erik Ødegaard skal angivelig ha svart at «Han (Martin) vil tjene mye penger uansett. Det er også et moralsk spørsmål. Hvorfor skal man ta en stor risiko ved å forsøke å spare skatt, når andre mennesker sliter mye mer med å betale regningene sine».

Les også: Ronaldo: – Jeg ba Gud om en ny sjanse

Postboksselskap

Ronaldo skal mellom 2009 og 2014 ha unndratt 75 millioner euro (ca. 700 millioner kroner) gjennom postboksselskapet Tollin, som var registrert i skatteparadiset De britiske jomfruøyene. Gjennomgangen av de hemmelige dokumentene viser at portugiseren tjente over 1 milliard kroner på private sponsoravtaler. Angivelig skal Real Madrid-stjernen kun ha betalt 3,8 prosent i skatt.

Tidligere er Neymar og Lionel Messi funnet skyldige i skatteunndragelser.

Heller ikke de spanske skattemyndighetene vil uttale seg. Ronaldo har heller ikke besvart spørsmål, men i en pressemelding fra rådgiverne i Gestifute heter det at Ronaldo «lever fullt opp til sine skattemessige forpliktelser».

Les også: Ronaldo måtte ut på båre – kunne juble likevel

Interne eposter

Spiegel skriver fredag kveld at Ronaldo fram til 2014 dro nytte av en omstridt bestemmelse i det spanske skattesystemet. I interne eposter fra hans rådgiver kommer det fram at de var bekymret for at myndighetene kunne være på sportet av postboksselskapet. I slutten av 2014, kort tid før spanske myndigheter fjernet skattefordelen, solgte Ronaldo angivelig sine merkevarerettigheter for perioden 2015 til 2020 til to andre postboksselskaper på De britiske jomfruøyene.

Fortjenesten på ytterligere nesten 75 millioner euro havnet på Ronaldos konto i en sveitsisk bank, heter det. Av beløpet ble bare 15 prosent oppgitt til spanske skattemyndigheter, skriver Politiken.

Les også: Messi og faren dømt til 21 måneders betinget fengsel

Football Leaks

* En mann som bruker psevdonymet John har satt mål av seg å avsløre det han mener skitner til fotballsporten.

* I slutten av 2015 lanserte han varslernettstedet Fotball Leaks, hvor hemmelige dokumenter dukket opp.

* 18,6 millioner kontrakter, regneark, fakturaer og eposter er overlevert til det tyske nyhetsmagasinet Der Spiegel og senere delt med ti andre medier i regi av European Investigate Collaborations.

* Der Spiegel avslørte fredag kveld at fotballstjernen Cristiano Ronaldo har gjemt unna 75 millioner euro i skatteparadiset De britiske jomfruøyene.

Kilde: Politiken.dk. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden