Norge sviktet i Tsjekkia

Per-Mathias Høgmos framtid som landslagssjef er som Norges VM-sjanser trolig forspilt etter Tsjekkias fortjente 2-1-seier i Praha fredag.

– Det er mitt ansvar. Man må alltid vurdere. Det gjør man til enhver tid. Det har vært en utfordrende sesong. Det er det ingen tvil om, sa landslagssjefen til MAX.

– Kunne Norge være tjent med å bytte sjef for byttingens skyld, spurte kanalen.

– Det er ikke min jobb å uttale meg om her og nå, svarte Høgmo.

– Vi er veldig skuffet

Men landslagssjefen trekker seg ikke umiddelbart.

– Det er ikke tid for den type refleksjon nå. Jeg har kontrakt ett år til, og det forholder jeg meg til, sa Høgmo på pressekonferansen etter kampen.

Michael Krmencic og Jaromir Zmrhal, som spilte til sammen 17 minutter i Tsjekkias tre første VM-kvalifiseringskamper, scoret målene i hver sin omgang og satte tsjekkernes VM-tog tilbake på skinner. Joshua King reduserte på tampen, men Høgmo-toget ligger veltet i grøfta.

– Vi er selvfølgelig veldig skuffet over resultatet. Vi gir bort to sjanser og et mål tidlig i den første omgangen. Så kommer vi litt inn i kampen, men når de scorer tidlig i annen omgang er det vanskelig for oss å komme tilbake, sa Høgmo.

Nederlag nummer 18

I hans 35. kamp som landslagssjef kom det 18. nederlaget. 56-åringen har tapt over halvparten av kampene i sine drøyt tre år i jobben, deriblant alle høstens VM-kvalifiseringskamper hvor motstanderen har vært blant de 200 beste på FIFA-rankingen.

Joshua King fortviler på Eden Stadion på i Praha etter tap mot Tsjekkia. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Det var kampen Norge «måtte» vinne, men Høgmos lag var ikke i nærheten. Snøfnuggene dalte ned over Praha og ble til vann før de traff gresset, slik Norges VM-håp ble til intet i møtet med Eden stadion og det tsjekkiske hjemmelaget. Styret i Norges Fotballforbund må nå avgjøre om Høgmo fortjener flere sjanser. Veldig mange fotballinteresserte nordmenn som så fredagens ydmykelse tenker sikkert nei.

Høgmo traff ikke med sitt overraskende laguttak. Han bommet ikke like grovt som mot Ungarn for ett år siden, men måtte igjen se at motstanderens trener var mer treffsikker.

Tsjekkisk joker

De 24 som spilte for Tsjekkia i de tre første VM-kvalifiseringskampene greide ikke å score et eneste mål. Mot Norge trakk landslagssjef Karel Jarolim den 25. opp fra ermet, og Michael Krmencic brukte bare ti minutter på å gi tsjekkerne ledelsen.

Stefan Johansen sklitaklet mot eget mål og lyktes bare med å sende Ladislav Krejcí gjennom. Han ventet ut Rune A. Jarstein og sentret til Krmencic, som kunne dempe ballen i tomt mål.

Da hadde Tsjekkia allerede hatt to kjempesjanser. Den første avslutningen gikk utenfor, den andre havnet via Even Hovlands kne og Jarsteins hode i tverrliggeren.

Etter sjokkåpningen hadde Norge ballen mye, over 60 prosent av tiden i første omgang, men uten å evne å bruke den til å sette Tsjekkias forsvar på særlig vanskelige prøver. I frustrasjon ble det fyrt av dårlige skudd fra håpløs posisjon.

Omgangens eneste norske sjanse kom etter en drøy halvtime, da Joshua King fikk et langt oppspill fra Alexander Tettey og kjempet ballen ut til Stefan Johansen, som fra distanse sendte et tungt skudd rett utenfor mål.

Landslagstrener Per-Mathias Høgmo på Eden Stadion i Praha. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Knust

Farligere var tsjekkerne, og Krmencic fikk to sjanser til før pause, en av dem etter at Haitam Aleesami mistet ballen ved dødlinjen. Heldigvis for Norge traff ikke spissen mål.

Håpet om en norsk vending i annen omgang ble raskt knust. Tidligere RBK-profil Borek Dockal slo direkte i bakrom fra midtbanen, og Zmrhal parkerte det norske forsvaret før han scoret alene med Jarstein.

Praha, Tsjekkia 20161111. VM-kvalifisering menn, gruppe C (4. runde): Tsjekkia Norge pà Eden Arena. Tsekkia tar ledelsen 2-0 like etter pause. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Mens tsjekkerne jublet i hjørnet sto de norske med bøyde hoder. Det var game over for Norge i VM-kvalifiseringen.

Høgmo kastet inn Mats Møller Dæhli, Adama Diomande og Tarik Elyounoussi, men kampen var ikke til å snu. I stedet hadde Tsjekkia store sjanser til å ta en enda større seier.

King tente et håp da han banket inn 2-1 i det 87. minutt, men Norge kom ikke til flere sjanser.

Om drøyt fire måneder spilles den neste kampen i Nord-Irland. Hvem er landslagssjef da?

Nord-Irland overtok annenplassen

Nord-Irland slo Norges overmenn fra Aserbajdsjan og overtok annenplassen. Tyskland knuste ikke overraskende San Marino.

Dermed topper tyskerne tabellen i gruppe C med tolv poeng av tolv mulige. Nord-Irland har den viktige annenplassen som kan gi omspill med sju poeng på målforskjell foran Aserbajdsjan.

Kyle Lafferty og forsvarsveteranen Gareth McAuley sendte vertene i ledelsen mot Aserbajdsjan før pause i Belfast. Conor McLaughlin og Chris Brunt fastsatte sluttresultatet til 4-0 etter hvilen.

Tyskland hadde som ventet ingen problemer med å slå tabelljumbo San Marino og vant hele 8-0. Før ti minutter var spilt ledet tyskerne 2-0 i Serravalle etter scoringer av Sami Khedira og Serge Gnabry. Før pause la Jonas Hector på til 3-0. Etter hvilen rant det på med ytterligere fem mål.

Tsjekkia ligger på 4.-plass i gruppen etter sin seier mot Norge, som på sin side ligger på plassen foran San Marino med kun tre poeng på de fire første rundene.

Dette skriver avisene

Per-Mathias Høgmos fremtid som norsk landslagssjef henger i en tynn tråd etter at Norge tapte 1-2 for Tsjekkia.

«Landslagssjefen lovte før kampen ekstrem disiplin og enorm vilje til å vinne denne nøkkelkampen. Men Høgmo snakket dessverre om feil lag. Norge ble satt sjakk matt på Eden Stadion,» skriver VG.

«Joshua Kings reduseringsmål ble et lite lyspunkt i nok en tung kveld for norsk landslagsfotball. Men Tsjekkia vant kampen Norge ikke hadde råd til å tape», skriver Aftenposten.

«Fredag var vi kommet dit at Høgmos jobb sto på spill. Med tap for Tsjekkia ville muligheten for VM-sluttspill i Russland være lik null. Og tap ble det. Går Høgmo av etter kampen», spør Dagbladet.

Tsjekkia rundspilte Norge i deler av kampen, spesielt i starten av oppgjøret.