Høgmo brukte Trump-seier til å illustrere egen situasjon

Det var en engasjert Per-Mathias Høgmo som møtte pressen i Berlin onsdag.
Det var en engasjert Per-Mathias Høgmo som møtte pressen i Berlin onsdag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Landslagssjef Per-Mathias Høgmo fant relevans for landslagets situasjon i det overraskende utfallet av presidentvalget i USA, og minnet pressen om hvor feil «eksperter» kan ta.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Høgmo ble utfordret til å si noen ord om valget av Donald Trump til USAs president da han møtte pressen i Berlin onsdag. Det ble opptakten til en uvanlig presseseanse med en engasjert og tidvis skarp Høgmo.

– Jeg får gjenta litt av det jeg sa til spillerne i morges, at noen morgener er annerledes enn andre. Da jeg la meg ved midnatt var det en massiv kommentatorvegg som var sikre på at Hillary Clinton ville vinne. Da jeg våknet seks timer senere var bildet snudd på hodet, sa Høgmo.

Les også: Høgmo: – Sterk konkurranse om plassene

– Klasseskillet har økt

Han sa at demokratiske valg alltid speiler samfunnet.

– Klasseskillet i USA har økt, og antall industriarbeidsplasser har gått drastisk ned. Mange har fått veldig redusert kjøpekraft, og retten til utdanning er ingen selvfølge. Privatskoler er ekstremt dyre, og selv offentlig universitetsutdannelse koster mye, sa han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– I «the american dream» heter det at alle har en mulighet, men er det slik i dag, selv i det norske samfunn? Kan alle spille fotball, eller er treningsavgiften for høy, koster utstyret for mye? I etterkant av valget i USA vil vi få mange viktige diskusjoner.

Les også: Høgmos råd til Johaug

Alt skiftet

Høgmo så i valgdramaet i USA også paralleller til sin egen situasjon. Han er en hardt presset landslagssjef, og med tap i Tsjekkia er det usikkert om han beholder jobben.

– Jeg ble veldig overrasket over det som skjedde i USA. Alt skiftet over natten, på seks timer. Jeg tok bildet for gutta i en fotballkontekst. I fjor var det positiv blest, så snudde det gjennom et tap eller to. Fotball er blitt ferskvare, og dere er usedvanlig dyktige til å beskrive det, sa han lett sarkastisk til pressen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Davy Wathne i TV 2 ville vite om hans snakk om valgekspertene som tok så feil egentlig var et budskap til fotballekspertene som kritiserer ham,

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I dagens samfunn er det utfordrende å være kommentator, som skal vurdere det kortsiktige kontra lange linjer. Tendensen er at jakten på «klikk» preger mye av journalistikken. Er det virkelig den retningen man ønsker å gå, eller den litt mer langsiktige, spurte Høgmo.

Han svarte unnvikende på spørsmål om han synes pressen har feil fokus, men han var ikke ferdig og nevnte «de sju strategiske områdene» som skaper resultater: Spillerutvikling, lagutvikling, spillerlogistikk, anlegg, forskningsutvikling, konkurransestruktur og støtteapparat.

Les også: Oppløftende helgefasit for Høgmo

«På akkord»

– Vi lever i nuet som landslag og lever av resultater nå, men dette er lange linjer, og vi er avhengig av at de fungerer. Det virker som dere er avhengig av å spissformulere så til de grader. Jeg kjenner mange av dere, men noen ganger føles det som dere går på akkord med dere selv, sa han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han sammenlignet effekten på spillerne med en familie som er opptatt av å rose og oppmuntre hverandre kontra en hvor man hakker på hverandre.

– Uansett smitter det, og i familien hvor man bare hakker på hverandre så blir det vanskelig. Vi har et brennende ønske om å vise oss fra vår beste side, det har vi alltid. Jeg merker at konkurransesituasjonen er med å skape en kraft innad i laget og gruppa som vi ikke har hatt på lenge, og jeg håper vi får det ut fredag, sa Høgmo.

– Jeg har snakket ganske mye i dag. Jeg håper dere får med sammenhengen og ikke klipper meg bort når dere skal formidle det, avsluttet han.

Les også: – Er det dere som passer på lypsylene?