Ødegaard sendte Norge til EM-omspill

Mohamed 'Moi' Elyounoussi og Martin Ødegaard hadde mye å juble for tirsdag.
Mohamed 'Moi' Elyounoussi og Martin Ødegaard hadde mye å juble for tirsdag. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Martin Ødegaard scoret to ganger og gjorde forarbeidet til mål nummer tre da U21-landslaget sikret seg til toeromspill i EM-kvalifiseringen med 3-0-seier over Kasakhstan tirsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Seieren på bortebane i Aktobe betyr at Norge får en ekstra mulighet til å kvalifisere seg til neste års sluttspill i Polen.

Fredag la Martin Ødegaard & co. beslag på andreplassen i gruppa – bak England – med 2-1-seieren mot Sveits i Drammen. Samtidig skaffet mannskapet til Leif Gunnar Smerud seg matchball med tanke på å kapre den ene av de fire omspillsplassene.

Den muligheten grep laget i Kasakhstan.

– Det har aldri vært så høy stemning i garderoben før som det var etter kampen i dag. Dette har vært et mål for oss lenge, og det er veldig godt å klare det. Vi har vært i en tøff gruppe med mange vanskelige bortekamper, men vi har vunnet de kampene vi skal vinne og nådd det målet vi satte oss, sa Smerud til fotball.no etter kampen.

Glitrende Ødegaard

Norge hadde som ventet ballen mest før pause, men slet med å skape de helt store målsjansene. Den farligste avslutningen kom fra Mohamed Elyounoussi, men skuddet fra distanse etter en snau halvtime gikk en meter over tverrliggeren.

Skuddstatistikken etter de første 45 minuttene viste 8-3 fordel Norge, men uten at gjestene klarte å omsette overtaket i tellende resultat.

Mål ble det først da Martin Ødegaard ble frispilt av Odd-back Thomas Grøgaard åtte minutter ut i annen omgang. Real Madrid-proffen ventet ut sin oppasser, og satte ballen hardt mellom beina på Kasakhstans keeper Stanislav Pavlov.

Scoringen var Ødegaards første i landslagssammenheng noe gang. 17-åringen, som står bokført med totalt 28 landskamper på alle nivåer, skulle samtidig få mer å juble for.

Omspill neste

Kasakhstan kunne riktignok slått raskt tilbake etter det norske ledermålet i Aktobe. Minuttet etter Ødegaards scoring fikk Jerkebulan Tunggysjbajev avslutte fra meget god posisjon. Ballen hadde fin retning, men Norges kaptein Jonas Grønner blokkerte strålende til hjørnespark.

Til alt hell for Norge kom scoring nummer to i motsatt ende av banen, og igjen var Martin Ødegaard involvert. Halve annen omgang var spilt da Spania-proffen åpnet det kasakhstanske forsvaret med en strålende pasning til Ghayas Zahid. Alene med keeper prikkskjøt Vålerenga-spilleren ballen i hjørnet til 2-0.

Fem minutter før full tid utnyttet Martin Ødegaard en stygg glipp i hjemmelagets forsvar, rundet keeper og trillet inn 3-0 i det tomme målet. Unggutten kronet dermed en praktkamp.

– Det er viktig å gi disse spillerne litt tid. Martin hadde kanskje ikke sin beste kamp sist, men han jobber på og har tatt med seg erfaringene fra den kampen. I dag var han veldig god for oss. Det var gøy for han at han lykkes, og veldig viktig for laget, sa landslagstrener Smerud.

Nå kan det norske laget starte forberedelsene til omspillet. Der venter enten Spania, Østerrike eller Serbia. Trekningen gjennomføres fredag. Omspillskampene spilles i første halvdel av november.

Tsjekkia, Danmark, England, Tyskland, Portugal, Slovakia, Sverige og vertslandet Polen er alle klare for neste års sluttspill.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært