Alsaker om Wenger: – Offer for sin egen suksess

Lørdag 1. oktober er det nøyaktig 20 år siden Arsène Wenger tok over Arsenal. Foto: Reuters / John Sibley
Lørdag 1. oktober er det nøyaktig 20 år siden Arsène Wenger tok over Arsenal. Foto: Reuters / John Sibley Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Onsdag 22. september var det nøyaktig 20 år siden en ung Arsène Wenger ble presentert som Arsenal-manager. Siden den gang har franskmannen både gledet og forarget Arsenal-supporterne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

22. september 1996 valgte Arsenal å satse på en 46 år gammel franskmann som kom fra trenerjobb i den japanske klubben Nagoya Grampus. Ni dager senere tok han formelt over klubben.

7296 dager senere har Arsène Wenger blitt selve symbolet på Arsenal og lørdag kan manageren komme til å juble for sin 646. seier som manager for London-klubben når byrival Chelsea kommer på besøk.

Med seg på veien gjennom sine 20 år har Wenger kunnet juble for tre Premier League-trofeer, seks FA-cup-triumfer samt seks Community Shield-trofeer.

Etter en fantastisk periode tidlig på 2000-tallet, er det imidlertid 12 år siden Premier League-tittelen havnet hos Arsenal. Det tærer på mange utålmodige og troféhungrige Arsenal-supportere.

– Han blir et offer for egen suksess, forteller TV 2-kommentator Øyvind Alsaker når han skal beskrive Wengers 20 år i klubben. Han legger samtidig til at han er stor fan av den høyreiste og prinsippfaste franskmannen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Han har vært, og er, en enorm ressurs for engelsk fotball.

Seieren som sikret ligagullet i 2002

Alsaker har kommentert og fulgt Premier League i en årrekke og har godt belegg for å mene noe om Wengers fartstid i London-klubben.

Han trekker fram 1-0-seieren på Old Trafford i 2001/2002-sesongen da Arsenal sikret seriegullet i Sir Alex Ferguson sin egen hule som noe av det han husker best fra Wengers æra. Den gang ble Sylvain Wiltord matchvinner med sin scoring etter 56 minutter. Det betente forholdet de to klubbene imellom på den tiden gjorde kampen og seriemesterskapet enda mer spesielt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– I de senere årene er det imidlertid mangelen på soliditet som har kjennetegnet Arsenal. Laget snubler alltid når det gjelder. Senest i vår. Laget slo Leicester 2-1 på overtid, men så kollapset de totalt, forteller Alsaker.

Romantisk fotball

Han trekker videre fram naiviteten som har preget Arsenal-lagene under Wengers ledelse. Laget spiller romantisk og offensiv fotball, men tar ikke nok hensyn til verken skader eller motstanderen. Derfor har det opp gjennom årene blitt flere store og stygge tap for Wenger mot toppklubbene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kommentatoren skryter av franskmannens evne til å satse på unge og uerfarne spillere. Han påpeker imidlertid at hans prinsippfaste væremåte også kan ha felt han når laget hans har slitt med skader, men likevel ikke tatt hensyn til at laget har vært svekket.

– Laget tar mye risiko. Det er vakkert å se på, men det er risikofylt, sier Alsaker.

Derfor har han også vanskelig for å se at klubben tar et nytt ligagull under Wengers ledelse.

– Det er vanskelig å spå, men jeg tror personlig han har for lite fokus på det defensive. Så basert på de siste årene, må svaret bli nei, sier han.

Nest lengst

Alsaker har imidlertid mye godt å si om 66-åringen. I en tid hvor managere som sitter i lengre perioder nærmest er utdøende, er Wenger den manageren som har sittet nest lengst sammenhengende i Premier League med sine 7304 dager. Kun Sir Alex Ferguson satt lenger i Manchester United med sine 9704 dager.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Og nettopp det faktum at Premier League-klubbene har fått for vane å sparke sin manager så fort resultatene ikke går deres vei, har bekymret Wenger.

– Det er alltid trist når en manager sparkes, uansett hvem det er. Det som bekymrer meg, er at det skjer raskere og raskere. Det er ikke et godt tegn for Premier League, sa han tilbake i 2014.

Alsaker mener Arsenal-supportere som ønsker Wengers avgang, bør tenke seg godt om.

– Mange vil ha en ny sjef i Arsenal, men da kan det også fort rase sammen, sier han og eksemplifiserer med hva som skjedde etter at Ferguson forlot Manchester United og Moyes feilet totalt som hans arvtaker, før han avslutter.

– Wenger er en svært lojal manager som alltid har æret kontrakten sin. Engelsk fotball generelt har hatt veldig godt av ham.