Ceferin ny UEFA-president

48 år gamle Ceferin, som blant annet har hatt støtte fra de nordiske landene i kampen for å bli Platinis etterfølger, var på forhånd den store favoritten.
48 år gamle Ceferin, som blant annet har hatt støtte fra de nordiske landene i kampen for å bli Platinis etterfølger, var på forhånd den store favoritten. Foto: Alkis Konstantinidis / Reuters

Den nyvalgte UEFA-presidenten Aleksander Ceferin lover å bruke kreftene sine på å utvikle idretten framfor å pleie sitt eget image.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ceferin ble torsdag valgt til ny president i Det europeiske fotballforbundet (UEFA) og erstatter utestengte Michel Platini. Nederlandske Michael van Praag var motkandidaten i valget under den ekstraordinære UEFA-kongressen i Aten.

– Jeg er ingen showmann. Jeg har ikke et ego som skal vises fram, og jeg er ikke en mann med urealistiske løfter, sa Ceferin – og tilføyde:

– Dette er en stor ære for meg, et stort ansvar og jeg er stolt over dette valget. Jeg håper at dere en dag blir stolte av meg også.

Nordisk støtte

48-åringen, som blant annet har hatt støtte fra de nordiske landene i kampen for å bli Platinis etterfølger, var på forhånd den store favoritten.

I forkant av onsdagens valg ble det antatt at sloveneren hadde støtte fra minst 30 av UEFAs 55 medlemsland. Stemmetallene onsdag viste at Ceferin fikk hele 42 av de 55 stemmene. Dermed ble det til slutt en enda mer suveren seier enn mange hadde forventet.

– Jeg er her for å finne måter å håndtere alle de problemene som omgir idretten vår – med en ny og klar visjon, sa advokatutdannede Ceferin til kongressen.

Les også: Platini ferdig som UEFA-president

Overtar for Platini

Store nasjoner som Tyskland, Frankrike, Russland og Portugal skal ha stilt seg bak 48-åringens kandidatur.

Sloveneren blir i første omgang sittende som president ut Michel Platinis opprinnelige periode. Den strekker seg i ytterligere to og et halvt år. I mars 2019 skal det avholdes nytt valg.

Ceferins stemmesanking skal imidlertid ikke ha vært helt stueren, ifølge fotballtidsskriftet Josimar. Det hevder at støtten fra de nordiske landene skal ha kommet som følge av lovnader om at EM-sluttspillet i 2024 eller 2028 skal legges til Norden.

Les også: Platini gir opp å bli FIFA-president

– Jeg har ren samvittighet

I forkant av at UEFA-delegatene gikk til stemmeurnene i Aten onsdag, var også Michel Platini på talerstolen. Han fikk nylig tillatelse av Det internasjonale fotballforbundets etiske komité til å tale på den ekstraordinære kongressen, og benyttet anledningen til å bedyre sin uskyld.

– Jeg vil bare slå fast at jeg står her med ren samvittighet. Jeg er helt sikker på og overbevist om at jeg ikke har gjort den minste feil i den saken som er reist mot meg, og jeg kommer til å fortsette kampen for å bli renvasket, sa Platini.

Franskmannen er mistenkt for korrupsjon i forbindelse med en millionutbetaling han mottok fra tidligere FIFA-president Sepp Blatter i 2011.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært