Scoringsfall i eliteserien

Rosenborg har scoret flest mål av eliteserielagene så langt i årets sesong (37). Scoringssnittet er imidlertid lavt for eliteserien som helhet. 2016-snittet er 2,74 mål per kamp så langt. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
Rosenborg har scoret flest mål av eliteserielagene så langt i årets sesong (37). Scoringssnittet er imidlertid lavt for eliteserien som helhet. 2016-snittet er 2,74 mål per kamp så langt. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Målsnittet i den norske eliteserien 2016 kan bli det laveste på 25 år. Bodø/Glimt-trener Aasmund Bjørkan mener jevnere lag kan være en del av årsaken til at det scores mindre enn før.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Antall mål per kamp 17 runder ut i årets eliteserie er 2,74, mot 3,23 etter endt sesong i fjor, viser tall fra Nifs. 2016-sesongens snittall har dessuten kurs mot å bli det laveste siden 1991 (2,61), da Aasmund Bjørkan debuterte for Bodø/Glimt. Nå er han trener for nordlendingene.

– Min opplevelse er at kampene er jevnere nå. Det jobbes mer og mer profesjonelt i eliteserieklubbene, sier Bjørkan til NTB.

1991 var et «unntaksår» i eliteserien på 1990-tallet. Fra 1992 til 2000, samt i 1990, ble det nemlig scoret over tre mål i snitt per kamp hver eneste sesong. Fra 2001 til 2015 ble det mindre nettsus: Kun i seks av 15 sesonger ble det scoret over tre mål per kamp i snitt.

– Det var større «strekk» i lagene da jeg spilte aktivt. Det blir hele tiden jevnere. Lagene blir bedre og bedre organisert, og spillerne får mindre tid på seg. Nå blir det færre og færre kalasseire, sier Bjørkan, som peker på forrige serierunde som en sjeldenhet. Da vant blant annet Rosenborg 6-0 mot Haugesund, mens Brann slo Aalesund med samme sifre.

Viking-trener Kjell Jonevret tør ikke fastslå hvorfor scoringssnittet foreløpig er så lavt i år.

Personvernpolicy