Portugal må skrive sluttspillhistorie

Portugal og Cristiano Ronaldo må gjøre noe intet annet lag har greid om det skal bli seier i søndagens EM-finale. Foto: Regis Duvignau, Reuters / NTB scanpix
Portugal og Cristiano Ronaldo må gjøre noe intet annet lag har greid om det skal bli seier i søndagens EM-finale. Foto: Regis Duvignau, Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Portugal håper å vinne sin første seniortittel i fotball søndag, men må da gjøre noe intet annet lag har greid på over 100 forsøk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I FIFA- og UEFA-mesterskap har 102 lag tatt seg til cupspillet som gruppetreer, men ingen av de 101 andre har reist hjem som vinner, skriver uefa.com. Cristiano Ronaldo og hans lagkamerater vil prøve å bryte trenden søndag.

Portugal spilte uavgjort i alle sine tre gruppekamper, men har hatt stigning i cupspillet. Etter å ha slått Kroatia etter ekstraomganger og Polen på straffespark tok Portugal sin første seier i ordinær tid mot Wales.

Les også: Ronaldo vil inn blant de store

De tre andre gruppetreerne som gikk videre i årets mesterskap (Slovakia, Nord-Irland og Irland) tapte for øvrig alle i åttedelsfinalen.

Utvidelsen av sluttspillet til 24 lag gjør at det er første gang tredjeplasserte lag går videre i EM for menn, men det har skjedd tidligere i flere FIFA-turneringer og i EM for kvinner, samt i aldersbestemte mesterskap. UEFAs nettsted har sett på resultatene.

Tre ganger tidligere har en gruppetreer tatt seg til finale, men alle tapte. Det gjelder Argentina (VM i 1990), Italia (VM i 1994) og England (EM kvinner i 2009).

Les også: Griezmann: – Håper ikke dette er toppen

Norge gikk for øvrig videre som gruppetreer i kvinne-EM i 2009 og vant kvartfinalen, men tapte for Tyskland i semifinalen.

Nærmest en seier var Italia i 1994, men Brasil vant den målløse finalen i straffesparkkonkurranse. Italienerne ble nummer tre i gruppespillet med samme poengsum og målforskjell som fjerdeplasserte og utslåtte Norge.

Hele 78 av de 102 gruppetreerne som gikk videre tapte sin første kamp i cupspillet. I aldersbestemte turneringer har ingen gruppetreer tatt seg lenger enn til semifinale.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus