Griezmann sendte Frankrike til EM-himmelen

Se video.

Stade Vélodrome vibrerte, og Marseillaisen runget, da Frankrike slo Tyskland 2-0 i EM-semifinalen. Antoine Griezmanns femte og sjette EM-mål sendte vertene til finale.

– Dette var virkelig en lagseier. Det gjelder ikke bare de som var på banen, men støtteapparatet og de som ikke spiller så mye, sa Griezmann, som heller ikke glemte tilskuerne.

Frankrike tok sin første sluttspillseier over Tyskland noensinne, etter flere bitre nederlag. Etter å ha vunnet sine ni siste kamper mot vertslaget i EM eller VM, og spolert mange fester, var det tyskernes tur til å fortvile mens vertene jublet.

Et øyeblikks galskap av Tysklands kaptein Bastian Schweinsteiger rett før pause vendte en kamp tyskerne til da hadde dominert. Hans unødvendige hands ga Griezmann sjansen til å skyte Frankrike i ledelsen ett minutt og 40 sekunder på overtid.

– Det var et sjokk. Jeg måtte roe spillerne i garderoben, sa Tysklands landslagssjef Joachim Löw, som syntes hans lag fortjente å vinne.

Frankrike imponerte med enorm vilje og duellkraft da Tyskland presset i første omgang, men fikk med ledelse spille slik laget gjør best. Da åpnet det seg kontringsmuligheter som til slutt ga 2-0.

I det 72. minutt tabbet tyskerne seg ut. Joshua Kimmich lot seg overrumple med ballen i egen 16-meter. Paul Pogba la inn, og Manuel Neuer bokset rett til Griezmann, som kunne trille ballen i tomt mål.

Dominerte

Frankrike innledet kampen forrykende mot tyskernes uvante 4-3-3-formasjon, og etter seks minutter hadde Griezmann en kjempesjanse. Han spilte vegg med Blaise Matuidi, stormet forbi et par tyskere og skjøt. Neuer reddet glimrende.

Tyskerne fant seg snart til rette i posisjonene sine, fant hverandre og skaffet seg et stort spillemessig overtak mot et fransk lag som trakk seg tilbake, tok imot og ventet på kontringssjanser. Det ble massivt press, men få store sjanser, blant annet fordi Thomas Müller fortsatt ikke er skarp i avslutningene.

«Euroskeptikeren», som Le Parisien kaller ham, står med 10 VM-mål og null EM-mål, etter å ha fullført to mesterskap av hver sort.

Emre Can hadde den største tyske sjansen i første omgang da hans direkteskudd på innlegg fra Toni Kroos etter et snaut kvarter tvang Hugo Lloris til en redning Neuer ville vært stolt av.

Høyreback Kimmich sto veldig høyt, og tyskerne utfordret Frankrikes defensivt svake venstreside, men inne i midten viste EM-vertene stor duellstyrke og renset unna i stor stil.

Vendepunkt

Schweinsteiger, som hadde en fot med i det meste Tyskland gjorde, ville ha en hånd med i laget også. På et fransk hjørnespark kastet han seg med hånden først inn i en hodeduell med Patrice Evra. Hånden vant, og dermed ble det straffespark og gult kort.

Griezmanns, som misset straffe i mesterligafinalen, skjøt nesten i krysset, mens Manuel Neuer kastet seg i motsatt hjørne.

Etter pause hadde Frankrike mye bedre kontroll mot et stadig mer febrilsk tysk lag, og kontret seg selv til store sjanser. Griezmann tok et nytt steg mot å bli EMs målkonge, ja, kanskje rett og slett konge.

Søndag møter han Cristiano Ronaldo og Portugal i finale, til et nytt revansjoppgjør for Atlético Madrids tap for Real Madrid i mesterligafinalen.