Coleman: – Tenker på Speed hver dag

Chris Coleman og hans walisiske spillere har hatt mye å juble for i EM, men samtidig er tankene på hans avdøde forgjenger Gary Speed aldri langt unna. Foto: Carl Recine (Reuters / NTB scanpix)
Chris Coleman og hans walisiske spillere har hatt mye å juble for i EM, men samtidig er tankene på hans avdøde forgjenger Gary Speed aldri langt unna. Foto: Carl Recine (Reuters / NTB scanpix)

Chris Coleman ble walisisk landslagssjef under tragiske omstendigheter, da forgjengeren og barndomsvennen Gary Speed tok sitt eget liv. – Jeg tenker på ham hver dag, sier Coleman.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Speed var i ferd med å få til noe spennende med Wales' tidligere heller håpløse landslag da han en novemberdag i 2011 bestemte seg for å avslutte livet sitt, bare 42 år gammel. To uker tidligere hadde laget hans knust Norge 4-1 i Cardiff med mange av de samme spillerne som nå gjør furore i EM under Colemans ledelse.

– Jeg tenker ikke på Gary fordi vi er i EM nå, jeg tenker alltid på ham, sa Coleman på mandagens pressekonferanse.

Les også: Coleman: – Vi tenker bare en kamp fremover

Kamerater

– Alle andre sier at de kjente ham gjennom fotballen. Slik var det ikke med meg. Jeg møtte ham på grunn av fotball, men vi var venner fra vi var 10 eller 11 år gamle. Vi forble kamerater. Jeg trenger ikke fotball for å minne meg om «Speeds».

Coleman fikk jobben som landslagssjef i januar 2012 og har ført laget til dets største suksess noensinne, allerede før semifinalen mot Portugal.

Arbeidet ble startet av Speed, som i 2010 ble landslagssjef bare fire måneder inn i sin trenerkarriere. Bak seg hadde han en lang spillerkarriere med nesten 700 kamper for gode engelske klubber.

Les også: Wilmots: – Vet ikke hva som skjedde

Klatret

Wales var på det verste nede på 117.-plass på FIFA-rankingen, men Speed rakk å føre laget opp til 48.-plass, og Coleman har bygget videre på jobben han gjorde.

EM-profiler som Gareth Bale, Aaron Ramsey, Ashley Williams, Joe Allen og Wayne Hennessey spilte alle fra start mot Norge i Speeds siste kamp. Hal Robson-Kanu og Sam Vokes, som scoret de avgjørende målene mot Belgia i kvartfinalen, ble begge byttet inn, og Vokes var en giftig innbytter også da. Han scoret to ganger.

Onsdag blir Coleman den fjerde britiske landslagssjef som leder et lag i semifinale i EM eller VM, etter Alf Ramsey, Bobby Robson og Terry Venables. Med ham i tankene er, som alltid, Gary Speed.

Les også: Stor kveld for Wales-spissene

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus