Meny

Tyskland videre etter straffer

VIDERE: Tyskland og keeper Manuel Neuer var best i den relativt dårlige straffesparkkonkurransen. Foto: Michael Dalder / Reuters

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter ni forsøk har Europas mestvinnende landslag fortsatt ikke slått Italia i et sluttspill, men tyskerne blåste i det etter å ha sikret semifinaleplass i EM med 6-5 på straffespark.

To strafferedninger av Manuel Neuer banet vei for at venstrebacken Jonas Hector kunne skyte Tyskland videre i EM i en usigelig dramatisk straffesparkkonkurranse som varte i over elleve minutter. Innbytter Matteo Darmian var den fjerde italiener som misset da Neuer reddet hans skudd. Tre tyskere feilet også.

Selve kampen endte 1-1. Mesut Özil sendte Tyskland i en fortjent ledelse snaut halvveis i annen omgang, men Leonardo Bonucci utlignet på straffespark i det 78. minutt.

«Allerede en finale» skrev sportsavisen L'Equipe lørdag, før en kamp mellom to land som har fire ganger flere EM- og VM-titler (12) enn alle de andre kvartfinalistene til sammen.

Italia har påført Tyskland mange smertefulle tap, sist i EM-semifinalen for fire år siden, men rekken er nå brutt, og Tyskland har fortsatt aldri tapt en EM-kvartfinale. Jakten på landets fjerde tittel fortsetter.

Tyskland tok ledelsen i det 65. minutt. Mario Gomez raidet langs venstrekanten og slo en smart stikker til Jonas Hector, som tok seg til dødlinja og la inn. Ballen endret retning på Bonucci og fortsatte inn foran mål der Özil kom på et perfekt timet løp og scoret med venstre.

Sjanser

Etter en jevn første omgang var det en fullt fortjent ledelse. Tyskland løftet seg etter pause og trykket italienerne ubønnhørlig tilbake. Det resulterte også i enorme sjanser.

Andrea Florenzi avverget på akrobatisk vis med et flygende sålespark da Thomas Müllers skudd var på vei inn i hjørnet, og tre minutter etter ledermålet fikk Gomez ballen i bakrom og avsluttet med et superfrekt hælspark som Gianluigi Buffon refleksreddet.

Tyskland var uten baklengsmål i VM og hadde semifinalebilletten i lomma, men Jérôme Boateng slapp Italia inn i kampen. Han handset på et innlegg fra Florenzi, og etter å ha holdt nullen i 437 EM-minutter måtte Manuel Neuer kapitulere for Bonuccis straffespark.

Det ble ikke flere store sjanser, selv om begge lag prøvde å avgjøre i ekstraomgangene.

Balanse

Joachim Löw overrasket med å møte Italias 3-5-2 med samme formasjon. Sami Khedira, lørdag i rollen som indreløper, skadet seg i en duell før det var spilt ti minutter. Inn kom Bastian Schweinsteiger, som overtok kapteinsbindet fra Neuer og rollen som ballsentral på midtbanen.

Lagene holdt en tett balanse mellom defensiv trygghet og viljen til å våge noe framover. Begge lag stilte noen vanskelige spørsmål til motstanderens forsvar, men de ble besvart.

Schweinsteiger nikket ballen i mål i det 27. minutt, men det var allerede blåst for hans ufine behandling av Mattia De Sciglio.

De første sjansene kom rett før pause. Først da Müller etter lett komisk tysk flipperspill i straffefeltet fikk avslutte i fri posisjon og fra kort hold, men traff for dårlig. Sekunder senere skjøt Stefano Sturaro via en tysker rett utenfor.

Over halvparten av spillerne som startet (sju italienere, fem tyskere) hadde gult kort og suspensjon hengende over seg. Dommer Viktor Kassai signaliserte tidlig at han tillot mye, og han beholdt kortene i lomma i nesten en time. Til slutt fikk likevel fem italienere og to tyskere gult kort, og blant andre Mats Hummels mister semifinalen.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus