Portugal til semifinale

ØYEBLIKKET: Portugals keeper Rui Patricio valgte riktig side og avgjorde EM-kvartfinalen med dette tigerspranget.
ØYEBLIKKET: Portugals keeper Rui Patricio valgte riktig side og avgjorde EM-kvartfinalen med dette tigerspranget. Foto: Michael Dalder / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Portugal tok seg videre på bekostning av Polen. Så langt i mesterskapet har det iberiske laget ikke vunnet en kamp etter ordinær tid, men det betyr mindre når de vinner på straffer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De to keeperne kastet seg feil vei på de sju første straffesparkene og bommet dermed slik mange av spissene hadde gjort i selve kampen. Da det var Jakub Blaszczykowskis tur til å skyte, kastet Portugals keeper seg rett vei og slo ballen ut.

Cristiano Ronaldo, Renato Sanches, João Moutinho, Nani og Quaresma skjøt Portugal til landets fjerde EM-semifinale på de fem siste mesterskapene. Polen må fortsatt vente på sin aller første.

Robert Lewandowskis ledermål etter 1.40 minutter, det nest raskeste i EM-historien, ble utlignet før pause av 18-årige Renato Sanches, som neste sesong blir hans lagkamerat i Bayern München.

Ronaldo framsto igjen langt fra den spilleren han er i Real Madrid, og han misbrukte tre store sjanser til å avgjøre i en annen omgang da Portugal dominerte. Første gang skjøt han svakt i nettveggen fra spiss vinkel, uten å se etter bedre plasserte lagkamerater. Deretter bommet han to ganger på ballen rett foran mål, siste gang da han ble spilt helt fri i det 86. minutt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Portugal var klart nærmest seieren i ordinær tid, selv om Rui Patrício måtte ta fram en klasseredning på Arkadiusz Miliks flikk midt i 2. omgang. Polen hadde englevakt da Pepes framspill mot Ronaldo litt senere ble taklet centimeter utenfor eget mål av Artur Jedrzejczyk.

Ekstraomgangene ble relativt tamme og sjansefattige, selv om Ronaldo igjen bommet i god posisjon, og en banestormer greide bare å utsette marsjen mot straffespark.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Taktisk

Fernando Santos hadde varslet en taktisk duell på høyt nivå. Portugal byttet stadig formasjon, og posisjoner innen formasjonene, og gjorde det vanskelig for Polens velorganiserte og systemtro lag. Polen hadde likevel Portugal på gaffelen etter et tidlig ledermål.

Allerede etter halvannet minutt utnyttet Polen at høyreback Cédric er kort både i centimeter og erfaring. Han feilregnet et langt oppspill, som spratt over ham, og Kamil Grosicki var forbi. Han stormet fram og slo skrått ut til Lewandowski, som bredsidet inn sitt første mål i EM.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Santos reagerte umiddelbart. Ronaldo rykket inn fra venstre kant og spilte spiss i 4-1-4-1, men formasjonsbyttene fortsatte i rask rotasjon med 4-3-3 og igjen 4-1-3-2, og stadig var det rokeringer i leddene.

Polakkene lot seg ikke forvirre og blokkerte de fleste av Ronaldos hyppige avslutningsforsøk. Etter en halv time oppførte han seg som en seksåring som nektes is da han ikke fikk straffespark for Michal Pazdans røffe behandling.

Ung og god

Sanches, den yngste som har spilt fra start i årets EM, gjorde derimot manns jobb og skjøt Portugal inn i kampen igjen. Han fikk ballen fra Nani, la den over på venstre og fyrte den i hjørnet via en motspiller.

Portugal burde avgjort i annen omgang, men for femte gang på rad i EM hadde laget uavgjort etter 90 minutter. Etter en seier i ekstraomgangene ble det seier på straffespark.

I semifinalen må Portugal greie seg uten midtbaneankeret William Carvalho, som pådro seg gult kort.

Polen – Portugal 1-1 .o, 3-5 etter straffer

Spilles fredag: Wales – Belgia.

Spilles lørdag: Tyskland – Italia.

Spilles søndag: Frankrike – Island.