Polen til kvartfinale etter straffedrama:Shaqiri stjal showet – men Sveits tapte på straffer

Sveitseren Xherdan Shaqiris utligning til 1-1 under ti minutter før slutt i åttedelsfinalen mot Polen stjal showet, men polakkene gikk videre til kvartfinale etter straffer.

Sveits-stjernen Granit Xhaka, som skal spille for Arsenal neste sesong, var den eneste som misset fra krittmerket i straffesparkkonkurransen.

– Han er skuffet, men sånn er fotballen. Han er profesjonell og kommer seg gjennom det, sa lagkamerat Shaqiri etter kampen.

Polakkene tok ledelsen ved Jakub Blaszczykowski vel fem minutter før slutt i første omgang. Det var en fortjent ledelse, og polakkene fortsatte å ha god kontroll utover i annen omgang.

– Dette var den vanskeligste kampen så langt. Sveitserne gjorde det vanskelig for oss. Dette er et historisk øyeblikk for oss, sa målscorer Blaszczykowski etter kampen.

Men sveitserne kom mer og mer med. Og da Shaqiri brassesparket ballen inn via stolpen etter 82 minutter, var det helt fortjent at det ble utligning. Haris Seferovic hadde også en kjempesjanse for Sveits bare to minutter før scoringen sin, men skuddet gikk i tverrliggeren.

Fem minutter før det var det keeper Lukasz Fabianski som var helten da han slo et skudd til corner helt oppe i vinkelen. Det var en utrolig redning. Fabianski var for øvrig en av de aller beste spillerne på det polske laget.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Xherdan Shaqiri stjal showet med sin drømmescoring etter 82 minutter. Brassesparket fra 16 meter suste inn via venstre stolperot, men sveitserne tapte likevel etter straffer. Foto: Max Rossi (Reuters / NTB scanpix)

Kompakt forsvar

Polakkene hadde en stor sjanse omtrent før kampen var i gang lørdag. Den kom som følge av en sveitsisk tabbe, men heldigvis for sveitserne endte det i ikke noe, takket være en flott inngripen fra keeper Yann Sommer.

Etter det var det polakkene som førte kampen. Mye av spillet foregikk på sveitsernes banehalvdel, og i forsvar spilte polakkene kompakt og godt. Det var også polakkene som hadde det som var av sjanser den første halvtimen.

Det første skikkelige sveitsiske sjansen kom etter 34 minutter. En heading fra Fabian Schär gikk rett på keeper.

Deretter var det polakkenes tur. De klarte å åpne det sveitsiske forsvaret, slik at Jakub Blaszczykowski fra syv-åtte meters hold kunne sette inn ledermålet uten press av noe slag.

Årets mål

Xherdan Shaqiri brassesparket inn et mål man nesten ikke kan drømme om. Det kommer trolig til å stå som EMs største prestasjon, for det skal godt gjøres å over overgå brassesparket fra 16 meter. Det var en suser som Fabianski var sjanseløs på, der ballen føk inn via venstre stolpe.

I ekstraomgangene skjedde det ikke altfor mye og kampen gikk til straffespark.

Polakkene satte alle sine fem straffer, mens Granit Xhaka bommet på sin straffe for sveitserne som dermed måtte forlate mesterskapet etter å ha gjort en kamp som viste at de var på høyden med polakkene.

Polen møter vinneren av oppgjøret mellom Kroatia og Portugal i kvartfinalen.