Over 300 pågrepet i Frankrike siden EM begynte

Russiske fotballsupportere pågripes av politiet i Lille i Frankrike onsdag. Foto: Wolfgang Rattay / Reuters / NTB scanpix
Russiske fotballsupportere pågripes av politiet i Lille i Frankrike onsdag. Foto: Wolfgang Rattay / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Den sterkt høyreorienterte supporterlederen Aleksander Sjprygin er blant 20 supportere som kastes ut av Frankrike etter vold under EM-kampen mellom England og Russland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sjprygin og de andre supporterne ble pågrepet tirsdag på vei fra Marseille til Lille, der de skulle se kampen mellom Russland og Slovakia.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov har kalt pågripelsene «fullstendig uakseptable», og den franske ambassadøren i Moskva ble onsdag kalt inn på teppet.

De 20 aktuelle supporterne har vært i politiets varetekt siden de ble pågrepet, og er nå overført til et varetektssenter før de skal sendes ut av landet. Det opplyser supporterorganisasjonen som Sjprygin leder i Moskva.

En fransk kilde bekrefter overfor nyhetsbyrået AFP at supporterlederen er blant dem som utvises fra Frankrike. Sjprygins supporterunion støttes av Kreml, ifølge BBC. Supporterlederen er kjent for sine sterkt høyreorienterte holdninger og er blitt fotografert mens han gjør nazihilsen, ifølge den britiske kanalen.

323 personer er pågrepet i Frankrike siden fotball-EM begynte, ifølge myndighetene i landet. Mesterskapet har vært preget av mye uro og slåsskamper mellom fotballsupportere fra ulike land.

Av de pågrepne er åtte dømt til fengselsstraffer, mens tre har fått betingede straffer, opplyser det franske innenriksdepartementet. 196 mennesker er blitt satt i varetekt.

Ti personer fra Storbritannia, Frankrike og Østerrike er allerede dømt til fengselsstraffer på opptil ett år. Også flere russere vil bli stilt for retten, og til sammen skal 43 russere ha blitt pågrepet.

Personvernpolicy