Piqué stanget Spania til seier

Gerard Piqué stanger inn vinnermålet for Spania i EM-kampen mot Tsjekkia.
Gerard Piqué stanger inn vinnermålet for Spania i EM-kampen mot Tsjekkia. Foto: Sergio Perez / Reuters

Spania stanget og stanget mot Tsjekkia, men fikk ikke ballen i mål. Midtstopper Gerard Piqué rettet på det da han nikket inn 1-0 rett før slutt.

Banens bestemann Andrés Iniesta kom fram på venstresiden etter en spansk gjenvinning, og på innlegget løp Barcelona-lagkamerat Piqué seg fri mellom to passive tsjekkiske forsvarere, før han bøyde seg fram og stanget inn sitt første landslagsmål siden 2009.

Tsjekkia var minutter fra å forsvare seg til ett poeng, og laget kunne faktisk stjålet alle tre. Bare en akrobatisk klarering av Cesc Fàbregas nesten på streken hindret Pavel Kaderábek i å sette ballen i åpent mål etter at Theodor Gebre Selassie vant i lufta etter et tsjekkisk hjørnespark i det 65. minutt.

For første gang på fire sluttspill greide Spania å vinne åpningskampen. Lagets niende EM-seier på rad (kvalifiseringen medregnet) betyr at laget fikk en god start i jakten på sin tredje strake EM-tittel.

David de Gea, som tross sine problemer utenfor banen fikk tillit i Spanias mål, ble også en matchvinner da han på overtid blokkerte Vladimir Daridas knallskudd.

Tidligere så Petr Cech ut til å bli helten. Tsjekkias veterankeeper leverte flere gode redninger og hadde lenge marginene på sin side, men nullen hans sprakk rett før slutt.

Beleiring

Det meste av kampen slo Spania leir rett utenfor 16-meteren og hamret løs på Tsjekkias forsvarsverker. Iniesta og hans lagkamerater spilte og spilte på jakt etter en vei gjennom, men tsjekkerne lå dypt og tett i leddene og avga nesten ikke rom.

Spania hadde ballen over dobbelt så mye som motstanderen og hadde nesten fire ganger så mange fullførte pasninger som Tsjekkia (601-160), men skapte bare en håndfull sjanser.

I første omgang skjedde det to ganger etter at høyreback Juanfran fant David Silva i feltet, to ganger på flotte stikkere fra Iniesta. Etter et kvarter la Silva inn til Álvaro Morata, som skjøt fra kort hold, men Cech reddet.

Det var det nærmeste Spania kom i første omgang, men Cech måtte vise styrke ytterligere tre ganger på avslutninger fra Morata, Jordi Alba og Silva.

Sjanser

Tsjekkia besøkte så vidt Spanias halvdel, men sekunder før pause sov Juanfran i timen og ødela offsidelinjen. Tomas Necid kunne scoret så til de grader mot spillets gang, men skjøt rett på David de Gea.

Spania gikk hardt ut etter pausen og var nær scoring to ganger på ett minutt. Først styrte midtstopper Roman Hubnik ballen stolpe-ut bak egen keeper da han prøvde å hindre Moratas innlegg i å nå Cesc Fàbregas, så skjøt Sergio Ramos utenfor på keeperretur etter hjørnesparket.

Jordi Alba og innbytter Thiago Alcántara feilet begge da de fikk ballen alene foran mål, men Piqué grep sin sjanse og ordnet mer spansk EM-lykke.

For Tsjekkia, som er i Norges VM-kvalifiseringsgruppe, fortsetter EM med nye tøffe kamper mot Kroatia og Tyrkia.

– Det var skuffende å komme under rett før slutt, men vi spilte på vårt ypperste nivå. Iniesta er en eksepsjonell spiller, sa Tsjekkias landslagssjef Pavel Vrba.