Russiske Vladimir: – Engelskmennene slåss som jenter

Se video fra kampene på tribunen og utenfor stadion. 
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russeren Vladimir, mediemann og gift med to barn, er tilbake i gatene i Moskva etter slagene i Marseille. Han angrer ingenting.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Engelskmennene slåss som jenter, er meldingen han kommer med etter de voldelige opptøyene som har sjokkert fotballtilhengere over hele Europa.

Russeren bryr seg ikke om truslene fra Det europeiske fotballforbundet (UEFA) som truer med å kaste både Russland og England ut av mesterskapet i Frankrike, dersom noe lignende gjentar seg.

Det toppet seg etter 1-1-kampen mellom russerne og engelskmennene lørdag kveld, da England ledet helt til russerne scoret ett minutt på overtid. Etter kampen utartet det på tribunene. Det var omtrent krigsscener.

Etterforskes av UEFA

Russland ligger som nummer 29 på FIFA-rankingen og er langt fra noen EM-favoritt, men landet er i ferd med å innta en lite ettertraktet plass på toppen av listen over voldelige hooligans.

Nå har UEFA startet etterforskning av det som skjedde i Marseille mellom russiske og engelske fotballtilhengere. Det er også klart at franske myndigheter er involvert i saken. Allerede har franskmennene bestemt at alkohol ikke skal selges, nytes eller bringes med til arenaer og såkalte tilhengersoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

35 personer ble skadd før kampen lørdag kveld, i de verste opptøyene fotballen har opplevd siden fotball-VM i Frankrike i 1998. Tilstanden er fortsatt svært alvorlig for tre av dem som ble skadd.

– Jeg var i Marseille i 48 timer og var til stede da alt skjedde. Jeg var også deltaker i noen av slagene, sier Vladimir til nyhetsbyrået AFP. Han lot seg intervjue med krav om at familienavnet hans ikke ble kjent.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De sterkeste

Vladimir mener at omtrent 150 av de «sterkeste» og mest brutale hooligans i Russland var på plass i Marseille før den russiske åpningskampen mot England. Han sier også at det ikke er uvanlig at 5000-6000 av tilhengerne til Lokomotiv Moskva reiser rundt til «viktige fotballbegivenheter i Europa».

Nå er mange av dem på plass i Frankrike på grunn av EM-sluttspillet.

Vladimir forteller at alle de store russiske klubbene har store grupper med hooligans som gjør seg bemerket, og de retter særlig sinnet og hatet sitt mot fargede spiller. Rasismen får fritt utløp i disse gruppene av russiske hooligans.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I EM er nasjonalfølelsen sterk. Vladimir sier at klubbtilhørigheten er glemt.

– For oss er hovedmålet å slå engelskmennene og vise at de opptrer som jenter. De engelske vil gjerne gi inntrykk av at de er de tøffeste hooligans innen fotballen. Vi russere skal vise dem at det ikke er sant, sier tobarnsfaren Vladimir til nyhetsbyrået AFP.

SE VIDEO: Rooney med bønn til supporterne: