Schweinsteiger tilbake med et smell

VANT: Tysklands Shkodran Mustafi feirer 1-0-scoringen mot Ukraina. På tampen trygget Bastian Schweinsteiger seieren. Foto: Carl Recine / Reuters

Bastian Schweinsteiger markerte comebacket etter skade med å fastsette sluttresultatet da EM-favoritt Tyskland slo Ukraina 2-0 i åpningskampen i gruppe C.

– En Bastian Schweinsteiger er verdt sin vekt i gull, skrøt Tyskland-sjef Joachim Löw etter at 31-åringen scoret sekunder etter at han kom inn i sin 116. landskamp.

Den regjerende verdensmesteren kjørte på ingen måte over et godt organisert Ukraina-lag, men gjorde jobben og tok de tre poengene, noe som tross alt er tyskernes varemerke i store internasjonale mesterskap.

Shkodran Mustafi steg til værs på en dødball etter snaue 20 minutter og ga tyskerne en «flying start» på mesterskapet, 20 år etter at de vant EM i England. Valencia-stopperen, som vikarierer i midtforsvaret for skadde Mats Hummels, headet et frispark fra Toni Kroos kontant i mål.

– Min styrke

Rett før slutt la innbytter Schweinsteiger på til 2-0 etter et løp over hele banen i det som var 31-åringens første kamp siden 20. mars. Lenge var det usikkert om Tysland-profilen ville rekke mesterskapet.

– Det er min styrke å ta slike løp. Det er utrolig når slike ting skjer i fotball. Jeg hadde bare 300 minutter med spilletid fra kamp denne sesongen, sier Schweinsteiger, ifølge TV 2.

SCORET: Bastian Schweinsteiger, kampen siste målscorer, jublet og takket publikum etter at Tyskland vant sin åpningskamp. Foto: AP Photo/Geert Vanden Wijngaert/NTB scanpix

– Jeg har bare spilt fem minutter så langt. Jeg vet ikke om jeg kan spille i 90 minutter eller 120 minutter. Det er veldig gøy at de andre blir så glad på mine vegne. Av og til glemmer folk hvor vanskelig det er å komme tilbake, men for meg er det et veldig fint øyeblikk nå. Jeg mener jeg kan hjelpe laget, og håper at jeg kan spille mer utover mesterskapet.

Tyskland topper gruppe C sammen med Polen som slo Nord-Irland 1-0 tidligere på kvelden.

Store sjanser til begge lag

Tyskland hadde banespillet og tok oppskriftsmessig ledelsen i første omgang, men på sjansestatistikken var Ukraina like gode.

Allerede etter fire minutter måtte Manuel Neuer i aksjon da Jevhen Konopljanka hamret løs på direkten fra 16 meter. Rett før halvtimen var spilt var navnebror Jevhen Khatsjeridi nær utligning med en heading etter et hjørnespark, men solide Neuer hindret scoring igjen.

Da Bayern München-keeperen for en gangs skyld var utspilt to minutter senere, steppet Jérôme Boateng inn som sisteskanse, til ukrainernes frustrasjon. Midtstopperen klarerte et innlegg fra Andrij Jarmolenko mot eget mål, men reddet snublende på streken. I tillegg fikk laget et mål korrekt annullert for offside.

PÅ STREK: Tysklands Jerome Boateng klarerte bort ballen på strek i en periode Ukraina satt tyskerne under voldsomt press. Foto: AP Photo/Darko Vojinovic/NTB scanpix

Likevel var det Tyskland som styrte det meste og tok ledelsen i Lille. Frisparket fra Toni Kroos fra høyre var godt slått, og Shkodran Mustafi headet ballen kontant i mål fra fem meter etter 19 minutter.

Sami Khedira hadde også en stor mulighet til å doble ledelsen da han kom alene med Andrij Pjatov, men Juventus-spilleren skjøt rett på keeperen.

Kroos i krysstanga

Tyskland dominerte annenomgangen i større grad.

Pyatov reddet gode skuddforsøk fra Julian Draxler, Sami Khedira og Thomas Müller, mens Kroos traff oversiden av krysstanga.

Tyskerne klarte imidlertid ikke å drepe kampen og gikk inn i avslutningsminuttene med en skjør ettmålsledelse. Tre minutter før slutt kom Mesut Özil alene med Pyatov, men gjorde samme feil som Khedira i første omgang.

På overtid lyktes de endelig da Schweinsteiger ble spilt fri av Mesut Özil foran et forlatt Ukraina-mål.

Det eneste Ukraina klarte å skape etter pause var et frispark Neuer måtte slå utenfor før timen var spilt, i tillegg kunne en misforståelse mellom Mustafi og Neuer ha blitt skjebnesvanger. Dermed tok Tyskland alle poengene.

– Vi spilte bra og holdt standarden i forsvar. Vi har ikke vist alt vi kan ennå. Vi vil forbedre oss, sier Neuer.

Tyskland møter Polen i neste runde, mens Ukraina er nødt til å ta poeng mot Nord-Irland for å ha håp om avansement.