UEFA truer med å diske Russland og England

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det europeiske fotballforbundet (UEFA) truer med å kaste ut både Russland og England fra EM-turneringen etter bråket lørdag kveld.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I en pressemelding sendt ut søndag utdyper UEFA sin avsky både for det som skjedde på Stade de Velodrome i Marseille etter kampen mellom England og Russland, og også for hendelsene i sentrum av Marseille.

– Denne oppførselen er totalt uakseptabel, het det i uttalelsen fra det europeiske forbundet.

Kampen mellom de to europeiske stormaktene endte 1-1 etter at russerne hadde utlignet på overtid.

Les også: Modric-magi fikset seieren for Kroatia mot Tyrkia

Kan kastes ut

Det hevdes også at er innledet disiplinærsak mot Russland, både for tilskuerbråket, for rasistisk oppførsel og for bruk av pyroteknikk (fyrverkeri).

Styret i UEFA skriver at «det ikke kommer til å vente med å innføre ytterligere sanksjoner mot de to landene, dersom tilsvarende episoder oppstår igjen. Da vil også diskvalifikasjon kunne bli en mulig konsekvens.»

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

UEFA innrømmer også at det var segregeringsutfordringer blant tilhengerne på Stade Vélodrome. Forbundet varsler derfor at det vil intensivere arbeidet med sikkerheten på arenaene, og UEFA-styret vil også øke antallet sikkerhetspersonell under kampene. Alt arbeidet skal gjennomføres i tett samarbeid med lokale myndigheter, blir det slått fast.

Les også: UEFA åpner disiplinærsak etter fotballvold i Marseille

Storbritannia Fordømmer volden

Det engelske fotballforbundet (FA) og britiske myndigheter har tidligere gitt sine kommentarer angående situasjonen i Frankrike.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har ikke sett scener som dette på en stadion på mange tiår. Segregeringen på tribunene var åpenbart ikke sterk nok til å hindre det forferdelige som fant sted, sier FA-direktør Martin Glenn til Sky Sports.

Glenn sier at FA ikke vil involvere seg når det gjelder det juridiske og overlater ansvaret til UEFA.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Den britiske regjeringen er dypt bekymret over volden i Marseille lørdag, inkludert rapporter om at engelske tilhengere skal ha blitt angrepet av motstanderens supportere. Vi fordømmer volden og oppfordrer alle parter til ro, sier en talsmann på vegne av britiske myndigheter.

Det blir gitt full støtte til UEFAs etterforskning.

– Disse episodene går direkte imot mesterskapets ånd, og handlingene er utført av en minoritet. Det store flertallet av supportere i Frankrike ønsker bare å nyte fotballen.

Det er fryktet at det kan bli nye opptøyer mellom engelskmenn og russere i Lille neste uke. Russland møter Slovakia onsdag, mens England spiller i nabobyen Lens torsdag.

Russisk sportsminister på banen

Russlands sportsminister, Vitalij Mutko, var på kampen mellom England og Russland lørdag og vinket til russiske fans like ved tribunen, der kaoset oppsto. I ettertid ble Mutko spurt hvilke konsekvenser dette får for VM i 2018 som skal arrangeres i Russland.

– Hva har VM i 2018 med dette å gjøre? svarte Mutko, ifølge Guardian.

Likevel sa ministeren at scenene var uakseptable.

– Det er tydelig at noen ikke kom hit for å se på fotball. De har tildekket ansiktene deres og brakt skam over landet deres, sier Mutko.