Payet reddet Frankrike

Frankrikes Dimitri Payet ble matchvinner i åpningskampen i Fotball-EM. Foto: Reuters / NTB scanpix.

Olivier Giroud ga Frankrike ledelsen i fotball-EMs åpningskamp, men Romanias Bogdan Stancu utlignet på straffespark. Helt på tampen ble Dimitri Payet matchvinner for vertsnasjonen.

Den franske hjemmefansen jublet vilt da 2-1-seieren var et faktum.

– Vi slet med å komme skikkelig i gang, men det er deilig å være ferdig med den første kampen og attpåtil med seier, sa Frankrikes landslagstrener Didier Deschamps.

En sjanserik kamp fikk sin første scoring etter 58 minutters spill i Paris. Payet la inn fra høyresiden, tankspissen Giroud vant duellen med Romanias keeper Ciprian Tatarusanu, og burvokteren måtte fortvilet konstatere at Girouds heading forsvant inn i nettmaskene.

Sju minutter senere stilnet den franske jubelen. Nicolae Stanciu gikk ned i feltet i duell med Frankrikes Patrice Evra, og dommer Viktor Kassai pekte resolutt på straffemerket. Bogdan Stancu var sikker fra elleve meter.

Oppgjøret så ut til å ende med poengdeling, men ett minutt før slutt blåste Dimitri Payet ballen i krysset fra distanse. Dermed fikk Frankrike en oppskriftsmessig åpning på mesterskapet på hjemmebane.

Kjempesjanse

Romania sjokkerte nesten hjemmelaget etter bare fire minutters spill på Stade de France. En corner fra venstre traff en umarkert Bogdan Stancu på bakerste stolpe, men fra kloss hold satte 28-åringen ballen svakt rett på keeper Hugo Lloris.

Etter nestensjokket våknet det franske laget. Først fikk Arsenal-spiss Olivier Giroud en stor mulighet på hodet etter 11 minutter, men ballen gikk like utenfor. Få minutter etter kom Antoine Griezmann til en kjempesjanse etter innlegg fra høyre. Atlético Madrid-stjernens heading ble kun hindret av Romanias høyre stolpe.

Samme Griezmann fikk en ny kjempemulighet etter 36 minutters spill. En for dagen svært frisk Dimitri Payet fikk ballen ute på høyresiden, la fint inn, og der dukket Griezmann opp foran kassen. Avslutningen gikk via et rumensk bein og like utenfor.

Ny Stancu-mulighet

Frankrike fortsatte presset, men uten å få uttelling. Storvokste Giroud headet så vidt over mål etter en corner på overtid i 1. omgang, men lagene gikk til pause på 0-0.

Drøyt to minutter ut i 2. omgang fikk nevnte Stancu en ny kjempemulighet for Romania. Nicolae Stanciu ga ballen til Stancu inne i den franske boksen, og sistnevnte avsluttet på volley. Forsøket gikk derimot svakt utenfor fra god posisjon.

Noen minutter etter var det hjemmelagets tur. Payet spilte fint fri Olivier Giroud, men Arsenal-spissens avslutning gikk rett på Romanias keeper.

I det 56. minutt fikk Juventus-stjernen Paul Pogba en stor mulighet fra god posisjon, men midtbanemannens skudd smalt rett på keeper Tatarusanu og ut til corner.

Giroud-heading

Kun to minutter etter sendte Giroud franskmennene til himmels, men Romania utlignet altså fra krittmerket kort tid etter. Nevnte Giroud ville ha straffe etter 67 minutter, men fikk ikke gehør av dommer Kassai.

Den franske fansen ble mer og mer stille, men taket løftet seg da Payet vartet opp med sin vakre scoring like før full tid.

Frankrike regnes som en av mesterskapets favoritter, og Didier Deschamps mannskap kan nå puste lettet ut før lagets to andre kamper i gruppespillet. Rumenerne vil nok fortvile etter å ha kommet så nært poeng, men uten å lykkes.

Albania og Sveits er de to andre lagene i gruppe A. De to møtes lørdag.