Hegerberg sendte Norge til EM

Ada Hegerberg ble nok en gang Norges store spiller da Wales ble slått 2-0. De norske jentene er klare for EM. Her fra landskampen mot Østerrike i juni. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Ada Hegerberg ble nok en gang Norges store spiller da Wales ble slått 2-0. De norske jentene er klare for EM. Her fra landskampen mot Østerrike i juni. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Lyon-stjernen Ada Hegerberg scoret begge målene da de norske fotballjentene kvalifiserte seg til EM med en 2-0-seier over Wales.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge slet lenge mot et tøft Wales-lag, men to mål av Hegerberg i annen omgang sikret EM-billetten. Først headet superspissen inn et innlegg fra innbytter Emilie Haavi etter 69 minutter, før hun doblet ledelsen med et flott langskudd ni minutter før slutt.

– Ada setter ikke bare punktum, men et utropstegn med smiley. Nå fortjener hun å ta ferie, sier landslagssjef Roger Finjord til NTB etter kampen.

– Skyt, skyt!

Matchvinneren innrømmer at hun gleder seg til ferie. Hegerberg har scoret over 50 mål for Lyon denne sesongen, ett av dem i mesterligafinalen som endte med seier på straffesparkkonkurranse.

– Det blir skikkelig godt kjenner jeg. Når blir det helt rolig og «off», sier Hegerberg til NFFs nettsted.

– Det var veldig godt å få på plass resultatet. Det har vært litt opp og ned den samlingen, så å få avslutte med en 2-0-seier betyr mye.

20-åringen fryktet lenge for seieren som satt langt inne og følte ledermålet var særdeles viktig. På den andre scoringen hadde hun bare én tanke i hodet.

– Jeg tenkte «skyt, skyt»!

EM-klar

Med tre poeng er Norge sikret minst annenplass i sin kvalifiseringsgruppe og garantert en plass i EM-sluttspillet i Nederland. Mesterskapet spilles i juli og august 2017.

– Det er tøffere og tøffere å kvalifisere seg, og det å gjøre det allerede i juni ett år før føles godt. Vi er ikke fornøyd med første omgang i dag, men annen omgang er bedre, og vi produserer flere sjanser, sier Finjord.

Han forteller at landslaget nå skal bruke tiden fram til mesterskapet på å bli så godt forberedt som mulig. Først og fremst handler det om å utvikle spillere og spillestil, slik at laget skal framstå med en trygghet i Nederland.

– Vi ønsker å være dyktige med ball og har et mål om å utvikle spesielt spill mot etablert. samtidig med forsvarsspill og kontringsspillet som blir ekstremt viktig.

Norge leder nå kvalifiseringsgruppen på innbyrdes foran Østerrike. Laget møter Kasakhstan og Israel i sine to siste kamper.

Truet av Wales

Wales hadde også muligheten til å kvalifisere seg til EM før kampen mot Norge og var best i første omgang. Hjemmelaget gjorde det vanskelig for de norske jentene med full innsats og skumle kontringer.

Wales hadde en brukbar sjanse allerede i åpningsminuttet, mens Norge måtte vente 38 minutter på første farlighet.

Ada Hegerberg ble felt da hun rundet Wales-keeperen, uten å få straffe. Få minutter senere oppsto en lignende situasjon, men denne gangen fikk keeper kontroll.

Hegerberg-show

Norge hevet seg de siste ti minuttene av første omgang, men selv om de gode tendensene fortsatte etter hvilen, slet laget med å skape sjanser. Kristine Minde burde truffet mål fra skrått hold etter en drøy time.

Rett før Norges 1-0-scoring var det imidlertid Wales som hadde skapt kampens største sjanse. På en av sine kontringer endte ballen hos Kayleigh Green som smalt til på direkten og traff oversiden av tverrliggeren via en norsk spiller.

Etter 69 minutter kom den forløsende scoringen for Norge. Emilie Haavi kombinerte fint med Marit Sandvei på venstresiden og la inn foran mål. Der ventet Ada Hegerberg på bakerste og headet Norge i ledelsen.

Wales resignerte etter målet, og etter 81 minutter satt Hegerberg inn sitt femte mål i kvalifiseringen med et godt langskudd.

De siste kampene mot Kasakhstan og Israel spilles henholdsvis 15. og 19. september.

Personvernpolicy