Meny

Frankrike skal rette opp sikkerhetshull til EM

Frankrikes innenriksminister Bernard Cazeneuve tar grep rundt EM-sikkerheten. Foto: Eric Gaillard / Reuters

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frankrikes innenriksminister lover høyt og hellig at sommerens EM-sluttspill ikke skal bli preget av nye brister i sikkerheten rundt arenaene.

I forbindelse med helgens franske cupfinale på Stade de France ble det avdekket klare problemer med sikkerhetsopplegget. Både åpningskampen og finalen under EM-sluttspillet skal gå på storstadionet i Paris.

Helgens cupfinale skulle være en test på at de nye sikkerhetstiltakene som er iverksatt rundt arenaen fungerer. Det gjorde de åpenbart ikke. Under kampen gikk det av flere røykbomber, og både flasker og motorsykkelhjelmer skal ha blitt funnet på tribunen i etterkant.

Nytt gjerde

Stade de France var et av målene da IS-sympatisører gjennomførte koordinerte selvmordsangrep i den franske hovedstaden i november i fjor. Selvmordsbombere skal da ha forsøkt å ta seg inn på arenaen, der det franske landslaget spilte kamp, uten å lykkes.

Foran lørdagens cupfinale ble tilskuerne sluset gjennom et nytt to meter høyt gjerde, som er satt opp rundt arenaen i forbindelse med sommerens EM-sluttspill. I tillegg skulle samtlige ha blitt kroppsvisitert på vei inn.

I etterkant opplyste politiet at en stor menneskemengde, som hadde samlet seg ved én av de fire inngangene i det nye gjerdet, hadde presset seg forbi sikkerhetsvaktene med makt.

Mandag innkalte Frankrikes innenriksminister Bernard Cazeneuve til krisemøte for å diskutere sikkerhetsbristene som ble avdekket. Til stede var representanter for EM-arrangøren samt Frankrikes fotballforbund.

– Vi har besluttet å utbedre problemene umiddelbart, for å kunne garantere en smidig håndtering av supporterne og for å sørge for at de private sikkerhetsselskapenes jobb utføres effektivt, sa Cazeneuve etter møtet.

Brøt løfte

Det var første gang at det nye metallgjerdet ble tatt i bruk, og de lokale arrangørene antyder at fire innganger åpenbart ikke var nok.

– Vi sto overfor en stor menneskemengde ved én av inngangene. Menneskene trengte seg gjennom, og tok politiet på senga, heter det i en uttalelse.

Før kampen ble det lovet at ingen skulle komme inn på arenaen uten å ha blitt visitert fra topp til tå.

Supporterne skal blant annet før kampen ha kunnet kaste gjenstander over det nevnte gjerdet til medsammensvorne på motsatt side.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus