Lingard avgjorde FA-cupfinalen

Jesse Lingard feirer vinnermålet i FA-cupfinalen. Manchester United slo Crystal Palace 2-1. Foto: Jason Cairnduff / Reuters

Etter 78 målløse minutter eksploderte den engelske FA-cupfinalen mellom Manchester United og Crystal Palace. Jesse Lingard ga United 2-1-seier med sitt mål i annen ekstraomgang.

Palace-supporterne trodde knapt det de så da innbytter Jason Puncheon banket Crystal Palace i ledelsen etter 78 minutter. Mot spillets gang scoret innbytteren, Alan Pardew danset og London-klubben var på vei mot sitt første store trofé.

Men Manchester United svarte umiddelbart. Juan Mata var både god og heldig da han banket til med en volley via Scott Dann og i mål til 1-1. Dermed var det klart for ekstraomganger i FA-cupfinalen.

Der fortsatte dramatikken da United måtte gå løs på det siste kvarteret med én mann mindre etter at Chris Smalling pådro seg sitt annet gule kort.

Men det betydde ikke kroken på døra for de røde djevlene. I det 110. minutt fikk innbytter Lingard drømmetreff fra knappe 15 meter, og den lokale unggutten kunne juble sammen med resten av fansen for Manchester Uniteds første FA-cuptrofé på 12 år.

– Jeg så ballen komme og at den landet foran meg. Alt jeg trengte å gjøre var å få et bra treff, og heldigvis klarte jeg det. Som innbytter må du alltid være klar. Heldigvis var jeg det, sa matchvinner Lingard til BBC.

Dette var den pressede treneren Louis van Gaals første tittel med Manchester United.

– Det er fantastisk å vinne denne tittelen for klubben, for supporterne, og også for meg. Nå har jeg vunnet cupen i fire land. Det er ikke mange trenere som har klart det. Vi fortjente det, og det var et supert mål, ikke sant, sa treneren med et smil.

Stolpe-bonanza

Manchester United satte tonen under folkefesten på Wembley, og fikk første omgangs største sjanse etter 21 minutter. Juan Mata plukket opp en dårlig klarering og smelte til, men Crystal Palace-keeper Wayne Hennessey reddet mesterlig.

Marcus Rashford var i det lekne hjørnet for United, og etter 52 minutter flikket 18-åringen Marouane Fellaini gjennom med hælen. Belgieren svarte med å banke ballen i tverrliggeren og ut.

Med halvtimen igjen smalt det i stengene igjen for United. Antonio Valencia sto for innlegget denne gangen, i retning Anthony Martial, men 20-åringen hadde ikke marginene på sin side.

Det hadde Crystal Palace med drøyt ti minutter igjen av kampen. Etter at en corner i utgangspunktet var klarert glemte Juan Mata at cornertaker Jason Puncheon lå igjen bak seg. Da ballen ble banket inn igjen i retning Puncheon, var innbytteren nådeløs og dundret Palace i ledelsen.

Lokal matchvinner

Men trener Alan Pardew hadde knapt rukket å gjøre seg ferdig med scoringsdansen sin før den satt i motsatt mål. Wayne Rooney fant Fellaini, som dempet ballen ned til Mata. Spanjolen nølte ikke et sekund og gjorde opp for seg med å knalle inn utligningen og sikre ekstraomganger.

Der røk Chris Smalling på sitt annet gule kort like før den siste ekstraomgangen da han holdt igjen Yannick Bolasie på vei over på Uniteds banehalvdel.

Men med ti mann dukket en annen innbytter med krutt i støvlene opp. Manchester United-produktet Jesse Lingard banket til på volley fra 15 meter og sikret de røde djevlenes 12. FA-cuptriumf.