Andersen bekrefter: – Tar over Nord-Korea

Jørn Andersen er ansatt som ny landslagstrener i Nord-Korea. Foto: Wikipedia.
Jørn Andersen er ansatt som ny landslagstrener i Nord-Korea. Foto: Wikipedia.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jørn Andersen bekrefter på sin egen hjemmeside at han overtar som trener for Nord-Koreas fotballandslag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er NRK som videreformidler nyheten fra 53-åringens blogg.

– Kjære fotballvenner. Det gleder meg å kunne fortelle dere at jeg etter fire måneder med intensiv utveksling, er blitt ny sjef for det nordkoreanske landslaget. Jeg har fått jobben i konkurranse med kolleger fra Frankrike, Spania, Italia og Belgia, skriver Andersen, som tror at fotballen kan bidra til å bygge bruer.

Han har i første omgang underskrevet en ettårskontrakt, men avtalen kan bli forlenget.

Les også: Se nordkoreanere spille a-ha

Overbevist

Mannen som blant annet har spilt for Vålerenga og Fredrikstad i Norge, skriver videre på nettsiden at han tok jobben etter å ha blitt overbevist om framtidsplanene for Nord-Koreas lag.

– I slutten av mars tapte Nord-Korea overraskende og skuffende kampen om VM-plass for Filippinene. Etter dette bestemte de seg for å bygge et slagkraftig lag mot asiamesterskapet 2019 i De forente arabiske emirater, og på lang sikt mot VM i Qatar i 2022, skriver han i teksten som NRK har oversatt fra tysk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Andersen skriver at han nå har som mål å gjøre spillet raskere, mer fleksibelt, samtidig som laget har suksess.

Bakgrunn: Jørn Andersen ny landslagstrener for Nord-Korea

Åpenhet

– Jeg finner det underlig at noen utenfor Nord-Korea er villig til å ta på seg den jobben, sier generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty til NTB.

– Jeg ser at han sier at fotballen kan bygge bruer, og det er nok riktig i mange tilfeller. Men i Nord-Korea er bevegelsesrommet lite. Hadde det vært en reell mulighet for å skape mer åpenhet, hadde jeg vært enig med han, men det er ingen tegn på at dette vil kunne føre til noe sånt, tror han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Sport er politisk

11. mai kom nyheten om at Andersen skulle overta ledelsen av Nord-Koreas fotballandslag. Da bekreftet 53-åringens familie det overraskende valget overfor statskanalen. Andersen skal da allerede ha vært i Nord-Korea i to uker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det virker merkelig, men i Nord-Korea er sport politisk. Akkurat som det er i andre land. Det betyr veldig mye for dem å vinne og vise seg fram på en internasjonal arena. De har faktisk spilt ganske god fotball tidligere. Det har vært opp og ned, men de har vist at de kan, sa Geir Helgesen, leder for Nordisk Institutt for Asia-studier (NIAS) i København, til NTB da ansettelsen ble kjent.

Valget skal ha falt på den tidligere Tysklands-proffen fordi Nord-Korea ønsket en tysk trener. Andersen ble tysk statsborger i 1993.

– Lykke til

Landslagssjef Per-Mathias Høgmo ønsket Andersen lykke til da NTB snakket med han tidligere i mai.

– I Nord-Korea? Det var morsomt. Det var moro da Egil (Olsen) og Otto (Ulseth) tok Irak, men dette er vel et steg opp, eller. Dette er et steg enda lenger ut, sa Høgmo.

– Dette er gøy. Det ligger så mange interessante aspekter i det hele. Da vil jeg ønske Jørn veldig lykke til, fortsatte landslagssjefen.

Jørn Andersen:

* Født: 3. februar 1963 (53 år)

* Klubber som spiller: Fredrikstad, Vålerenga, Nürnberg, Eintracht Frankfurt, Fortuna Düsseldorf, Hamburg, Dynamo Dresden, FC Zürich, FC Lugano, FC Locarno.

* Klubber som hovedtrener: FC Locarno, Xanthi, Kickers Offenbach, Mainz, Larissa, Karlsruhe, Austria Salzburg.

* Landskamper: 27 (5 mål)

* Aktuell: Er ansatt som landslagstrener i Nord-Korea.