Meny

Høgmo vil tilpasse terminlista til Europa

Landslagssjef Per-Mathias Høgmo offentliggjorde troppen til privatlandskampene mot Estland i Tallinn 24. mars og Finland på Ullevaal stadion 29. mars tirsdag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Landslagssjef Per-Mathias Høgmo mener en omlegging av terminlista er helt nødvendig dersom norsk fotball skal henge med internasjonalt i framtida.

Tirsdag presenterte landslagssjefen troppen til de to nært forestående landskampene mot Estland og Finland. Samtidig benyttet han anledningen til å blåse liv i debatten om fotballsesongen bør innledes på våren eller høsten.

Høgmo henviser til at kun et fåtall europeiske land fortsatt holder fast ved en fotballsesong som følger kalenderåret, mens det i alle de store ligaene spilles fotball fra høst til vår.

– I forhold til den internasjonale terminlista, er det bare vi og Sverige som ikke har tilpasset oss. Russland har gjort det, og Danmark gjør det stadig mer. Dersom vi ønsker å konkurrere på lang sikt både med klubb- og landslag, er det etter mitt syn veldig viktig at vi tar denne diskusjonen på alvor i norsk fotball, sier Høgmo til NTB.

Avgjørende kamper

På spørsmål om en omlegging av dagens norske terminliste er helt avgjørende for å gi norsk fotball et sårt tiltrengt løft, svarer landslagssjefen:

– Ja, jeg tenker at vi i dag konkurrerer over en kortere periode enn motstanderne våre. Vi ser i mars og november at vi ikke er på det nivået vi ønsker. Da må vi gjøre radikale endringer.

Høgmo mener diskusjonen koker ned til om man er villig til å ta grep for å nå de målene som er satt for norsk fotball.

– Det handler om å endre en kultur, og den diskusjonen må vi ta. Det handler om å ta konsekvensen av målsettingen vår, og det er nettopp det fotball og toppidrett handler om, sier landslagssjefen.

I november i fjor slukket det norske EM-håpet i to playoffkamper mot Ungarn. Høgmo mener historien har vist at både landslaget og klubbene sliter i perioder der de hjemlige spillene er ute av sesong.

– Det eneste som er helt sikkert, er at vi også i framtida kommer til å spille avgjørende kamper både på klubbnivå og med landslaget i februar, mars og november. Et Molde-lag som hadde vært enda mer i kampform mot Sevilla, eller som hadde trukket en lettere motstander, kunne vært i kvartfinalen i europaligaen, sier Høgmo.

Evig diskusjon

Diskusjonen landslagssjefen forsøker å trekke opp er langt fra ukjent. I 2014 fikk det nederlandske konsulentfirmaet Hypercube et bredt mandat til å utrede den norske serieordningen. I rapporten som kom ut av prosjektet ble det blant annet foreslått å redusere antall lag i eliteserien samt å innføre sluttspill for å styrke konkurransen. Begge falt på steingrunn blant klubbene og ble skrinlagt.

Nå ønsker landslagssjefen å blåse liv i debatten igjen. Høgmo forstår de som måtte hevde at klimatiske forhold gjør en omlegging utfordrende.

– Jeg skjønner at man på kortere sikt kan være frustrert når man starter tidlig og det kommer snø samme måned, men vi må tenke som en fotballnasjon. Vi er en enorm fotballnasjon. Vi har andre fantastiske idretter det er mye fokus på, og sånn skal det fortsette, men fotballen må stå på egne bein og ta de nødvendige grepene. Det kan være smertefullt på kort sikt, men på lang sikt vil vi få mange flere «happy» stunder, sier han.

Fotball i særstilling

Landslagssjefen henviser til England når han får spørsmål om kaldt norsk vintervær kan føre til publikumssvikt dersom det skal spilles fotball gjennom vinterhalvåret.

– Da hadde det ikke vært et menneske å se på Premier League. Det er surere å være på Premier League-kamp i desember og januar, enn det er på nesten noe tidspunkt i Norge, sier han.

Høgmo mener norsk fotball skiller seg ut sammenlignet med nærmest alle andre idretter.

– Jeg ser ikke en eneste annen idrett i verden, der man skal konkurrere på øverste nivå, og der det ikke er samme terminliste nasjonalt og internasjonalt. Derfor tenker jeg at vi må tilpasse oss den internasjonale terminlista, hvis vi har som målsetting å konkurrere på høyt nivå i framtida, sier han.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus