Hareide vil gjenskape dansk 80-tallsmagi

Åge Hareide tiltrer som ny landslagssjef for det danske landslaget i fotball.
Åge Hareide tiltrer som ny landslagssjef for det danske landslaget i fotball. Foto: Nikolai Linares / Scanpix Denmark / NTB scanpix

Åge Hareide drømmer om å bygge et dansk fotballandslag som kan skape den samme entusiasmen som «dynamittdrengerne» gjorde på 1980-tallet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hareide vet hva han snakker om. I løpet av sine 50 landskamper for Norge hadde 62-åringen den tvilsomme fornøyelsen å møte 1980-årenes sagnomsuste danske lag flere ganger.

Spillere som Preben Elkjær, Michael Laudrup, Søren Lerby og Klaus Berggreen gjorde stort inntrykk på mannen som tirsdag offisielt overtar som dansk landslagssjef.

– Jeg tror aldri noen gang jeg har sett et så underholdende dansk lag. De hadde personligheter som Elkjær, Laudrup, Lerby og Berggreen. De var sentrale spillere på sine lag ute i Europa, sier Hareide i et stort intervju med magasinet Idrætsliv.

Stygt tap

De danske «dynamittdrengerne» sjarmerte mange under VM-sluttspillet i Mexico i 1986, der reisen tok slutt i åttedelsfinalen mot Spania.

– De hadde dyktige spillere på så mange posisjoner. Det var et helt spesielt lag med artister og fotballspillere på et meget høyt nivå, sier Hareide.

– Det var en fornøyelse å se dem spille, og det var ikke alltid like gøy å spille mot dem, tilføyer han.

I 1985 ble for eksempel Hareide og hans norske lagkamerater slått 1-5 på Ullevaal. Seieren sendte Danmark til VM i Mexico. I den kampen gjorde nettopp Hareide en stygg forsvarsfeil som Michael Laudrup utnyttet.

Bakgrunn: Hareide får toårskontrakt med Danmark

Vil ha magi

Nå håper den ferske danske landslagssjefen han kan gjenskape noe av magien fra 1980-tallet.

– Alle ønsker å skape et lag som har det helt spesielle. De var klassisk glade danske gutter. De koste seg på banen, og hadde det alltid bra sammen, sier han.

Fotballglede står sentralt i Hareides visjon for landslaget, og også på tribunene vil ha Hareide ha begeistringen tilbake.

– Vi skal forsøke å få tilbake de roligansene som skapte en så fantastisk ramme på 80-tallet. De var vennlige, glade og det motsatte av hooligans, sier 62-åringen – og tilføyer:

– De var veldig populære i Europa. Den entusiasmen må vi ha tilbake. Både for landslaget og idretten i seg selv.

Les også: Agger om Hareide: – Et spennende valg

Dahl Tomasson blir assistent

Det er ventet at nordmannen offentliggjør hvem som blir hans assistent på landslaget denne uken. Mandag skrev storavisen Ekstra Bladet at valget har falt på Jon Dahl Tomasson.

Den tidligere måltyven gjorde 52 mål på sine 112 landskamper.

Dahl Tomasson har tidligere vært hovedtrener i de nederlandske klubbene Excelsior og Roda. Den siste tiden har han vært assistent i Vitesse.

I løpet av sin innholdsrike spillerkarriere var Dahl Tomasson innom storklubber som Newcastle, Feyenoord, Milan, Stuttgart og Villarreal.

Les også: Danske landslagslegender positive til Hareide

Personvernpolicy