Hallén: FIFA må velge president fra en ny tid

Fotballpresident Yngve Hallén understreker at FIFA må velge en president fra en annen og ny tid når Sepp Blatters etterfølger skal utpekes.
Fotballpresident Yngve Hallén understreker at FIFA må velge en president fra en annen og ny tid når Sepp Blatters etterfølger skal utpekes. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Fotballpresident Yngve Hallén mener det er en skjebnetid for FIFA, som skal velge Sepp Blatters etterfølger på fredagens ekstraordinære kongress.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han leder den norske delegasjonen på tre mann som reiser til Zürich. Den norske fotballpresidenten er helt klar på hva FIFA-delegatene må velge når nesten 18 år med Blatter skal over i historien.

– Det aller viktigste når vi skal velge en ny president etter så mange år, er at det kommer en leder fra en annen og ny tid, sier Hallén til NTB. Han legger til at det er et moment for FIFA at man innen organisasjonen klarer å ta noen skritt framover i fellesskap.

Fem kandidater kjemper om presidentvervet. De nordiske fotballforbundene går for sveitsiske Gianni Infantino som er generalsekretær i Det europeiske fotballforbundet (UEFA).

– Det er viktig at utviklingen, ikke minst på det demokratiske området, kommer i gang så raskt som mulig. Derfor håper jeg ikke det blir for stor splid, for det kan forsinke prosessen som må komme, forklarer Hallén.

Respekt

Hallén forteller om et stort press utenfra, for fotballen betyr mye for veldig mange. Han understreker at det må bli en kraftig progresjon etter at valget og den ekstraordinære kongressen er over.

– Det er viktig at det blir fart i reformarbeidet, for ellers kan det bli svært dramatisk for FIFA, mener den norske fotballpresidenten.

Han synes det verken har vært en spesielt hard eller skitten valgkamp, selv om kandidatene har gjort alt de kan for å markedsføre seg og sine programmer verden rundt.

– Jeg føler at alle kandidatene viser respekt for situasjonen og for hverandre. For oss som er delegater vil jeg ikke si at det har vært mye press, men vi er blitt utsatt for massiv markedsføring, forteller Hallén. Han sier også at de nordiske forbundene har fått stor respekt for måten de har håndtert situasjonen på, blant annet ved å invitere alle kandidatene til et informasjonsmøte i København.

Les også: Advarer mot kostbare valgløfter i FIFA

FIFA trenger en rask plan

Hallén sier det viktigste den nye presidenten må gjøre er å sette stor fart i reformarbeidet.

– Det må komme på plass en rask plan, for det er det FIFA trenger. Vi må vise at dette er en moderne organisasjon, og det er viktig å få på plass et klart skille mellom det politiske og administrative nivået, sier han til NTB.

Han legger ikke skjul på at FIFA i mange år er blitt styrt som et enmannsvelde i veldig mange saker, samtidig som han skryter av administrasjonen. Hallén sier den har jobbet godt de gangene den har fått muligheten til å jobbe på egen hånd.

Infantino går til valg med en modell for organisasjonen som er utarbeidet i UEFA.

– Det går ut på å holde regionale strategimøter. Sakene blir deretter diskutert i et samlet forum, slik at alle får komme med sine meninger. Dette er viktig, for på kongressene er beslutningene stort sett tatt.

Les også: Blatter hever fremdeles presidentlønn fra FIFA

Hallén står foran sin siste internasjonale oppgave som norsk fotballpresident. Han synes det er litt vemodig.

– Jeg har alltid hatt en internasjonal interesse, både for sport og politikk, og noe av det jeg har lært mest av er møtet med fremmede kulturer som tenker annerledes enn oss, forteller han til NTB.

Etter at han til helgen går av som fotballpresident, kommer han til å fortsette i FIFAs etiske komité. Der sitter han i ytterligere to år, dersom det ikke kommer endringer fra den nyvalgte presidenten som skal føre organisasjonen inn i en ny tid.

Les også: Platini gir opp å bli FIFA-president

FIFAs presidentkandidater:

* Prins Ali bin al-Hussein, Jordan. 40 år, bror av Jordans kong Abdullah. Var eneste motkandidat til Sepp Blatter under presidentvalget i mai.

* Jerome Champagne, Frankrike. 57 år, tidligere diplomat og visegeneralsekretær i FIFA under Sepp Blatter fra 1999 til 2010.

* Tokyo Sexwale, Sør-Afrika. 62 år, kjent apartheid-motstander som blant annet satt 13 år på Robben Island sammen med Nelson Mandela.

* Sjeik Salman bin Ebrahim al-Khalifa, Bahrain. 50 år, overhodet i Bahrain og president i Det asiatiske fotballforbundet siden 2013.

* Gianni Infantino, Sveits. 45 år, generalsekretær i UEFA siden 2009.

Personvernpolicy