Platini gir opp å bli FIFA-president

Michel Platini trekker seg fra kampen om sjefsstolen i det internasjonale fotballforbundet. Foto: Globe Soccer (EPA / NTB scanpix)
Michel Platini trekker seg fra kampen om sjefsstolen i det internasjonale fotballforbundet. Foto: Globe Soccer (EPA / NTB scanpix)

Michel Platini trekker sitt kandidatur som ny FIFA-president. Det sier den utestengte UEFA-presidenten til avisen L'Equipe og nyhetsbyrået AP.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Platini ble av FIFAs etiske kommisjon nylig utestengt fra fotballen i åtte år. Han sier at han fortsatt vil kjempe mot den straffen, men han har gitt opp å bli renvasket i tide til å drive en effektiv valgkamp før Sepp Blatters etterfølger skal velges i slutten av februar.

– Jeg trekker mitt kandidatur. Jeg kan ikke lenger gjennomføre dette. Jeg har verken tid eller midler til å møte velgerne, snakke med folk og kjempe mot de andre kandidatene, sier 60-åringen til L'Equipe.

– Ved å trekke meg velger jeg å konsentrere meg helt om mitt forsvar, i en sak der det ikke lenger er snakk om korrupsjon eller falskneri, der det ikke er noe igjen.

Platini akter å anke saken sin inn for Idrettens voldgiftsrett og gå til sivilt søksmål for å få erstatning.

Bakgrunn: FIFA vil utestenge Platini på livstid

Hevder sin uskyld

Både Platini og Blatter ble i desember utestengt i åtte år som følge av en betaling på drøyt 2 millioner sveitserfranc Blatter gjorde til Platini i 2011, angivelig for arbeid utført for FIFA i årene 1999 til 2002.

Platini og Blatter har ikke greid å overbevise korrupsjonsjegerne om at dette var et lovlig honorar. De ble straffet for å ha brutt FIFA-regler om å gi og ta imot gaver, om interessekonflikt, lojalitet og oppførsel. Selv hevder Platini at han ikke har gjort noe galt.

Blatter ble i fjor gjenvalgt til en ny fireårsperiode som FIFA-president, men kort etter ble han presset til å bekjentgjøre sin avgang. Store sponsorer gjorde opprør etter at FIFA ble rammet av enda en korrupsjonsskandale.

26. februar skal etterfølgeren velges. Platini var stor favoritt da han lanserte sitt kandidatur, men det har lenge vært klart at tiden var i ferd med å renne ut.

Les også: Blatter gir opp FIFA

– Lovet 150 stemmer

– Dette er et spørsmål om tid, men ikke bare. Hvordan skal man vinne et valg når man ikke får drive valgkamp? Da Blatter sa at han ville gå av, fikk jeg løfte om stemmer fra 150 nasjonale forbund, 100 skriftlige og 50 muntlige, og alt i løpet av to dager, fortsetter Platini overfor L'Equipe.

– Nå må jeg bruke tiden min på ankemuligheten og følge prosedyrene.

Han er bitter på behandlingen han har fått av FIFAs etiske kommisjon.

– Jeg har kjempet slik jeg alltid har gjort i livet mitt, men denne gang fikk jeg ikke anledning til å konkurrere.

Etter at Platini trakk seg er det klart at Gianni Infantino blir UEFAs kandidat i valget av ny FIFA-president.

Platini har vært president i Det europeiske fotballforbundet (UEFA) siden 2007. Siden han ble utestengt fungerer Angel Maria Villar i det vervet.

Les også: FIFA-topp fikk 50.000 dollar måneden i bestikkelser

Personvernpolicy