Deilas røffe maraton fortsetter

Celtic-manager Ronny Deila.
Celtic-manager Ronny Deila. Foto: Erik Birkeland / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ronny Deila er klar for en ny skjebnekamp på Celtic-benken. Nordmannen vet at et godt resultat mot Ajax torsdag vil bety enormt mye for ham.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han må vinne kampen for å ta håp om avansement i europaligaen. I hjørnekontoret på treningssenteret i Lennoxtown sitter Deila i en skinnstol. Regnet drypper utenfor. Tåka kommer sigende ned fra åssidene.

Det er en traust høstfredag, og den ble ikke bedre av at Celtic kvelden før tapte 1-2 mot Molde på hjemmebanen Celtic Park.

Telemarkingen snakker om løst og fast med NTB i over en time. Han er pigg selv om nattesøvnen ikke alltid er like bra som den burde være.

Rødt eller grønt?

Inn kommer assistentmanager John Collins. Han er like slank og elegant som da han herjet på midtbanen for Skottland, Celtic, Monaco og Everton.

I dag er han småilter. – Hva skal vi gjøre? Skal vi trykke på den røde knappen (uttrykk for å gi spillerne en runde med «hårføneren», beinhard kritikk)? Dette holder ikke, sier Collins og trykker høyrehånden inn i den venstre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Deila er roligere. Etter et kvarters diskusjon blir Collins og Deila enige om strategien for spillermøtet dagen etter. Det ser ut til å ha blitt gjort et riktig valg.

Celtic spiller bra angrepsfotball og slår Ross County 4-1 borte søndag.

Tabelledelsen er oppe i seks poeng. Den øker trolig til langt over ti før sesongen rundes av i mai.

Men sist lørdag ble det bare 0-0 hjemme mot Kilmarnock. Formsvake Stefan Johansen var vraket fra troppen.

Hardt

Deilas halvannet år i Glasgow har vært en berg og dalbane-tur. Seiersprosenten er nesten 66, men mye tap og uavgjort i Europa og mesterliga setter ham under konstant mediekritikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Leser du aviser i det hele tatt?

– Ikke skotske. Jeg liker å følge med på hva som skjer i Norge, men leser veldig sjelden saker som omhandler meg selv. Jeg har ikke behov for det etter 20 år i mediene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Skottland dreier så godt som alt av sport seg om fotball i aviser, TV og radio. Fotballgalskap er ordet.

To-tre ganger i uka møter Deila over 30 reportere på pressekonferanser. Spørsmålene er stort sett de samme hver gang. Det får journalistene innimellom høre av Deila også, men Telemarks store trenersønn skygger ikke unna.

Han stiller opp og svarer.

Deilas lederstil baserer seg lite på trusler og frykt. – Men jeg kan bli skikkelig forbannet jeg også, sier Deila.

Etter Molde-tapet i Glasgow skal han ha lekset opp troppen i en halvtimes tid.

Nytt gull

Moldes manager Ole Gunnar Solskjær (til venstre) i kampen mellom Celtic og Molde på Celtic Park. Knut Olav Rindarøy i midten og Celtic-manager Ronny Deila. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
Moldes manager Ole Gunnar Solskjær (til venstre) i kampen mellom Celtic og Molde på Celtic Park. Knut Olav Rindarøy i midten og Celtic-manager Ronny Deila. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Celtic vinner ligaen lett igjen, og det kan fort vekk ende med en nasjonal tittel-trippel. Det har bare den avdøde managerlegenden Jock Stein og Martin O'Neill gjort tidligere.

– I fotball vet man aldri, men jeg har en god følelse på at jeg får en ny sjanse i kvalifisering til mesterligaen. Celtic har en historie for det. Denne jobben er et veldig langt løp. Vi skal utvikle og endre samtidig som fokuset på resultater er konstant, sier Deila.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ronny har vår fulle støtte og tillit. Jobben hans er å utvikle spillere, og han har et stort talent for det, sa styreformann Iain Bankier i forrige uke.

Det aller meste tyder på at Deila får en tredje mulighet på å sikre Champions League-billett.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I snitt spiller Celtic to og en halv kamp per uke elleve måneder i året. Deila har lange dager på kontoret – ofte ti-tolv timer sju dager i uka.

– Jeg klager absolutt ikke og har verdens beste jobb i en klubb som kunne vært blant de største i verden om vi hadde plass i engelsk Premier League. Jeg er veldig privilegert som en norsk 40-åring i denne jobben. Denne erfaringen kan ingen ta fra meg.

– Igjen, jeg klager ikke, men jeg har ikke noe annet liv enn fotball her. Jeg har fått et par venner og kan nesten ikke gå ut. Da skal alle ta bilder og ha autografer. Familien min er hjemme, og jeg er en veldig sosial person.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Posisjon

For å få økonomien til å gå rundt må Celtic spille mesterliga tre av fem år. Champions League-inntektene er på cirka 320 millioner per år. Skulle Deila misse – om han fortsatt er i jobben – til sommeren vil «inntektstapet» være på nær 1 milliard.

Deila er en vettug kar. Han vet at også han har gjort noen feil i prosessen. Celtics kjøp- og salg-filosofi skaper utfordringer for ham.

Unge spillere skal hentes inn, som oftest billig, og så selges dyrt. Det gjør at Deila ikke fikk styrket sitt svært usikre midtforsvar med en etablert og rutinert spiller.

Det virker åpenbart at det er akkurat her Celtics største problem ligger. De mangler en sjef i midtforsvaret.

Håpet er at kroaten Jozo Simunovic (21) – innkjøpt for 55 millioner kroner i høst – skal bli den mannen. Han har stort sett vært skadd siden han kom til Glasgow, men på gang nå.

– Jeg har store planer og drømmer for Celtic, sier Deila.

Mot Ajax mangler midtbaneduoen Nir Bitton og Johansen. Begge pådro seg kort mot Molde og er utestengt. I tillegg er Kris Commons og Scott Brown usikre på grunn av skader.