Forren ga Høgmo jackpot

Per-Mathias Høgmo var presset, men med dristig laguttak og ny formasjon gamblet han og vant 1-0 over Bulgaria på bortebane i EM-kvalifiseringen. Vegard Forren ble matchvinner.

Spilletid for Norges ellever:

Spilte minutter tidligere i EM-kvalifiseringen for spillerne i Norges startellever mot Bulgaria (antall kamper i parentes):

• Alexander Søderlund 86 (2)
  • Reservene: Håvard Nordtveit 540 (6), Per Ciljan Skjelbred 384 (6), Martin Linnes 270 (3), Martin Ødegaard 207 (3), Håvard Nielsen 199 (5), Ruben Yttergård Jenssen 69 (1), Rune A. Jarstein 0, André Hansen 0, Stefan Strandberg 0, Valon Berisha 0, Haitam Aleesami 0, Veton Berisha 0.
  • Maksimal kamptid 540 minutter (6 kamper).

Molde-stopperens første landslagsmål, i hans 24. kamp for Norge, kunne knapt vært viktigere. Han løp seg helt fri på et perfekt slått frispark fra Stefan Johansen i det 57. minutt, og selv om ballen kom bakfra greide han å flukte den perfekt i hjørnet utenfor keepers rekkevidde. Det var Norges første sjanse, og den eneste avslutningen på mål.

– Jeg trodde først det var offside, og det er vanskelig å beskrive følelsen da jeg så at flagget var nede. Når jeg scorer så kontrollert, og attpåtil med høyre, er det veldig spesielt, sa Forren.

Johansen, som spilte tross lårproblemene, ble så viktig som ventet. Det var han som skaffet frisparket da han ble felt på et sugende raid, og etter å ha brukt lang tid på dødballen (som Norge ofte gjorde torsdag), serverte han en perfekt serve.

– Vi har en del innøvde dødballer, men det var et impulstrekk. Stefan ville ha meg på bakre stolpe, og der var det ingen bulgarere, sa Forren.

Norge fikk en håndsrekning før avspark da Aserbajdsjan tok poeng fra Kroatia, og med seieren i Sofia er Høgmos menn plutselig bare poenget bak kroatene. Med seier på Ullevaal søndag er Norge forbi. Vel så viktig er det at Norge ristet av seg Bulgaria og er så godt som garantert minst treeromspill i høst.

– Vi har heng på de to første nå. Vi må gripe sjansen vi har fått, sa matchvinneren.

Vraket favoritter

Høgmo benket noen av sine mest brukte spillere (Håvard Nordtveit og kaptein Per Ciljan Skjelbred), lagets største navn (Martin Ødegaard) og vraket 4-4-2-formasjonen i jakt på poeng.

Norge kom på banen i 4-2-3-1, formasjonen som dominerer internasjonalt, men som bare Åge Hareide har brukt med Norges landslag. Med høye kanter og en Markus Henriksen på stadige gjennombruddsløp foran midtbaneduoen Johansen og Alexander Tettey kom Norge til en del gunstige overganger og ganske mange dødballer, men uten å skape mye.

Defensivt hadde Norge meget god kontroll, med unntak av noen hektiske minutter midt i første omgang. Det startet med at vikarierende kaptein Tom Høgli felte Stanislav Manolev rett utenfor hjørnet av 16-meteren. Ivailo Popov skrudde frisparket mot nærmeste hjørne, men Ørjan Nyland slo til hjørnespark.

Bulgaria virvlet fram flere situasjoner foran mål og fikk to nye cornere i rask rekkefølge, men stormen løyet like raskt som den startet.

Drømmeposisjon

Norges beste mulighet før pause kom da Omar Elabdellaoui gjenvant ballen og spilte fram Jone Samuelsen til et godt innlegg som Jo Inge Berget stanget høyt over.

Bulgaria startet best i annen omgang, og Even Hovland og Forren måtte kaste seg inn i hver sin blokkering for å stoppe spissen Iljan Misanki da han raidet i det 53. minutt.

Noen minutter senere tok Norge ledelsen, og er det noe norske landslag kan så er det å ta vare på ledelser. Skjelbred og Nordtveit (i likhet med Tettey til sin gullklokkekamp) kom inn og hjalp til med det.

Tendensen til alltid å slippe inn kampens første mål er det som har ødelagt så mye i Høgmos tid. I EM-kvalifiseringen har Norge scoret først fire av sju ganger, og alle fire kampene er vunnet. Derfor begynner det så smått å lukte norsk EM-sommer i Frankrike.