
Glem pandemilekene – OL i Paris er tidenes publikumsfest

Årets sommer-OL i Paris har hittil vært en eneste stor idrettsfest med millioner av elleville tilskuere på arenaene.
Tomme pandemitribuner er historie. OL i Paris er tidenes idrettsfest, tilskuerne valfarter til arenaene, og utøverne elsker det.
To strake OL med strenge pandemirestriksjoner, i sommer-OL i Tokyo i 2021 og i vinter-OL i Beijing i 2022, rystet den olympiske bevegelsen i grunnvollene.
Verdens største idrettsarrangement tapte sin glans, og det fantes kraftige stemmer som hevdet at OL-arrangementene aldri kunne hente seg inn igjen.
Derfor har Paris hittil vært en åpenbaring og bortimot det beste som kunne hendt idrettsverden.
10 millioner
Publikum er tilbake, og det i hopetall. Allerede før lekene kom i gang, var det klart at Paris ville slå OL i Atlanta i USA i 1996 siden det var solgt 8,3 millioner billetter.
Når OL-ilden slukkes førstkommende søndag, regner arrangøren med at rundt 10 millioner mennesker har sett konkurransene «live».
Det har vært stappfull arenaer og stadioner så å si over alt der NTB har vært på plass. Selv «udramatiske» kvalifiseringsøkter om formiddagene på svømming og friidrett, har vært utsolgt. Det betyr nærmere 70.000 tilskuere en fredags formiddag på friidrettsmekkaet Stade de France.
Akkurat det er ikke hverdagskost uansett hvor det har vært arrangert store mesterskap i friidrett.
– Det er helt sykt. Alle har snakket om det, men jeg tror ikke du skjønner det før du har opplevd det, sa Henriette Jæger til NTB etter sitt kvalifiseringsheat på 400 meter.
– Dette er mitt andre OL, og i Tokyo var knusk stille. Det å kjenne på dette trykket er kult! sa stavhopperen Lene Retzius etter at hun var finaleklar i stav.
– Jeg bare så opp på tribunen, og det var mektig, sa svensken Samuel Pihlström etter å ha løpt kvalifisering på 1500-meter.
– Det er den villeste stemningen jeg har opplevd, spesielt i en kvalifisering. Dette kan ikke sammenlignes med noe annet, konkluderte den svenske stavkjempen Armand Duplantis.
Idrett over alt i hele byen
Friidrett er en ting. Det er den viktigste idretten i et OL. Det har vært fullt av folk i mer anonyme idretter som roing, dressurridning og triatlon også.
For ikke å snakke om sykling som ble sett av flere titalls tusen tilskuere langs løypa gjennom Paris. Akkurat det er kanskje ingen overraskelse i sykkelgale Frankrike.
At Frankrike er en av verdens beste idrettsnasjoner gjør sitt. Når hjemmefavorittene er i aksjon, øker trykket på tribunene, og det blir den rene karnevalsstemningen.
– Selv om alle er imot meg, er det kult med en slik stemning. Her er det ingen ufine fotballsupportere som håner motstanderne. Tilskuerne er fine og hyller alle, sa den svenske bordtennisspilleren Anton Kjellberg etter tapet mot Felix Lebrun.
Stor interesse
Stappfulle tribuner er en ting. Det er stor stemning i det meste av byen, og ikke minst gjelder det «Champions Park». Der samles det tusentalls mennesker hver kveld i Trocadero i sentrale Paris.
Idrettsinteressen i Frankrike ser ikke ut til å kjenne noen grenser. På de fleste kafeer og restauranter er det TV-skjermer som folk kan følge med på, og finnes ikke de, har gjestene med sine mobiltelefoner og iPader de sitter og følger med på mens de nyter sitt måltid og et glass vin eller øl.
Du merker det på T-banen, på toget og på butikkene at folk snakker idrett og oppdaterer seg kontinuerlig.
Det internasjonale olympiske komité (IOC) angrer nok ikke på at lekene ble gitt til kulturnasjonen i Europas midte. OL-interessen lever fortsatt i beste velgående basert på det vi har opplevd så langt i Frankrike.