Bokseren havnet i VM-bråk – rømte til Tyskland

Kajakkpadler Saman Soltani (27) fikk for to år siden beskjed om at hun ikke kunne returnere til hjemlandet Iran. I august er hun del av et rekordstort flyktninglag i Paris-OL. Foto: Javad Parsa / NTB
Kajakkpadler Saman Soltani (27) fikk for to år siden beskjed om at hun ikke kunne returnere til hjemlandet Iran. I august er hun del av et rekordstort flyktninglag i Paris-OL. Foto: Javad Parsa / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Omid Ahmadisafa ble tvunget til å forlate Iran. Verdensmesteren i kickboksing representerer nå flyktninglaget til IOC i boksing i Paris-OL.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Da jeg var tenåring og fulgte OL-konkurransene på TV, hadde jeg aldri trodd at jeg en dag skulle delta i disse konkurransene selv, sier Ahmadisafa.

NTB møter ham i Nürnberg, hvor han bosatte seg etter å ha flyktet fra Iran. Det er her han forbereder seg til Paris-OL.

– Det finnes ingen større konkurranse for en idrettsutøver enn OL. Jeg har alltid drømt om å representere Iran og bringe ære til landet mitt, men dessverre blir det ikke slik, forteller han.

Omkring 10.500 utøvere fra over 200 land samles til lekene i Frankrike. Alle kommer dit med drømmer og håp som har bygget seg opp etter tusenvis av treningstimer.

Flyktninglaget til Den internasjonale olympiske komité (IOC) samler utøvere som ikke kan konkurrere for sitt eget land.

Tvunget

Under VM i 2021 forteller 31 år gamle Ahmadisafa at han ble tvunget av iranske myndigheter til å gå ned i vekt for å unngå å konkurrere mot en israeler i finalen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg lot han seg avbilde med en israeler etter å ha nådd finalen. Det skal ha ført til trusler fra medlemmer av det iranske landslaget. Ahmadisafa rømte til Tyskland umiddelbart og søkte asyl der.

– I Tyskland startet jeg alt fra null igjen. Jeg har hatt mange vanskeligheter med å fortsette som bokser, forteller Ahmadisafa.

De siste årene har eksiliraneren lært mye.

– Livet går ikke alltid slik du tror det vil. Noen ganger må du svømme mot strømmen for å oppnå suksess. Jeg har vært gjennom veldig tøffe tider, og da har jeg lært at jeg må jobbe veldig hardt for å oppnå noe, sier Ahmadisafa.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Venter på første medalje

Årets flyktninglag har rekordmange utøvere. Det er 36 atleter fra elleve land. De skal kjempe om OL-medaljer i 13 forskjellige idretter.

I judo og friidrett er det seks utøvere fra flyktninglaget.

IOCs flyktninglag ble opprettet i 2015. IOC-president Thomas Bach kunngjorde oppstarten av laget under FNs hovedforsamling. Laget skal øke bevisstheten om flyktningkrisen og gi håp til flyktninger verden over, uttaler IOC.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flyktninglaget venter fortsatt på sin første OL-medalje. I Tokyo var 22 år gamle Kimia Alizadeh svært nær da hun tapte bronsefinalen i taekwondo.

Fakta om reportasjen

NTBs fotojournalist Javad Parsa har reist rundt i Europa og dokumentert hverdagen til flere utøvere på flyktninglaget.

– Jeg var selv flyktning. I over 13 år har jeg dokumentert livene til iranere i eksil. I løpet av disse årene, når jeg har møtt eksiliranere, har de alle hatt forskjellige grunner til å forlate landet sitt, men de fleste angir mangel på de mest grunnleggende individuelle frihetene som hovedårsaken. Mange av dem har ikke engang rett til å velge sine egne klær, forteller Parsa.

– Da jeg leste at 14 av 36 medlemmer av flyktninglaget er iranere, ble jeg sjokkert. Jeg jobbet i mange år som fotograf i Iran og så på nært hold hvor mye talent iranske jenter og gutter har innen sport. Men mange av dem kan ikke utvikle seg på grunn av svært begrensede ressurser og islamske hijab-begrensninger. Over tid blir de tvunget til å gi seg med sport eller forlate landet sitt for alltid, sier fotografen.