Slik skal Paris sikres under OL
Kunstig intelligens, tusenvis av militære og omfattende bakgrunnssjekker er blant tiltakene satt inn for å sikre Frankrikes hovedstad under årets OL.
For omtrent ett år siden, lovte OL i Paris-sjefen Tony Estanguet at byen skulle være «det tryggeste stedet i verden» under lekene.
Estaunguet har ikke gjort denne jobben enkel. I motsetning til OL i storbyer som Rio de Janeiro i 2016 og London i 2012, er mange av dette årets arenaer spredt i og rundt byen. Tidligere arrangører har valgt å lage isolerte parker eller «mini-byer» hvor lekene har foregått.
Frankrike har innført omfattende sikkerhetstiltak, med hjelp fra eget militære og en rekke andre land. Politiets tilstedeværelse i gatene er tydelig merkbart for beboere og besøkende, og Seinen, hvor åpningsseremonien skal skje, er rammet inn av metallmurer.
Estaunguets ambisiøse løfte er altså kanskje ikke så fjernt, men flere er kritiske til noen av effektene av tiltakene.
Det skriver nyhetsbyrået AP.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenStørste siden krigen
45.000 politibetjenter vokter hovedstaden under årets OL.
10.000 militære har satt opp det som har blitt den største militærleiren i Paris siden andre verdenskrig. Den ligger slik at de kan nå alle av byenes OL-arenaer i løpet av 30 minutter.
Patruljerende, bevæpnede militære er ikke et nytt syn i Paris. Deres tilstedeværelse i folksomme områder har vært vanlig siden en økning i terrorangrep mot byen i 2015.
Under åpningsseremonien skal luftrommet over Paris være stengt. Utover lekene fylles luftrommet av overvåkningsfly og droner, og helikoptre egnet for skarpskyttere.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenMer enn 40 land bistår Frankrike med sikringen av Paris. Blant dem er Norge. Norske hunder skal lete etter eksplosiver under OL.
– Hundene har evne til å søke og markere på ulike eksplosivtyper. Det er jobben deres å fungere som en sensor for bombeteknikere. Det er ganske formidabelt, sa leder Lars Zeiner i politiets bombegruppe til NTB.
Artikkelen fortsetter under annonsenFlere ekskludert
Frankrike er bekymret for angrep fra både grupper og enkeltpersoner. I løpet av de siste 13 månedene har enkeltpersoner gått til knivangrep mot blant annet turister og barn i Frankrike.
Landet har også flertallig erfaringer med terrorangrep fra ekstremister. Som en del av tiltakene, har Frankrike drevet omfattende bakgrunnssjekk av de som kan ha tilgang til OL-områder. Det gjelder blant annet ansatte og de som har kjøpt billetter til lekene.
På grunn av bakgrunnssjekkene ble mer enn 3900 personer nektet inngang til det sterkest kontrollerte område, som er rundt Seinen. Grunnene for ekskluderingene skal ha vært tilknytning til ekstremisme, omfattende kriminell historikk og andre sikkerhetshensyn.
– Vi er spesielt oppmerksomme på russiske og belarusiske borgere, sa innenriksminister Gerald Darmanin, uten å avklare hvorvidt bakgrunnen for dette var krigen i Ukraina.
Artikkelen fortsetter under annonsenBekymret
155 personer er fullstendig ekskludert fra lekene som følger av å blitt ansett som en sterk trussel mot sikkerheten.
Innenriksministeren kunne fortelle at de ikke har oppdaget noen konkrete terrorplaner mot lekene, men la til at de var svært oppmerksomme på slike trusler.
I bybildet er det satt opp kameraer som er utstyrt med KI-teknologi. Dette skal kunne identifisere potensielle farer, som etterlatte pakker og bagasje. Tiltaket er gjort mulig av en lov som tillater overvåkning under OL som går utover de normale grensene.
Flere er bekymret for om overvåkningen kan være for inngripende for personers frihet og privatliv.
– Er det rimelig å tilby en måneds «festligheter» til de mest velstående turistene på bekostning av en langsiktig sikkerhet i fremtidene for alle innbyggerne i byen og landet? sier aktivistgruppen Saccage 2024 overfor AP.