Tour de France: Tårevåt Vingegaard med emosjonell Tour-seier: – Det betyr m

Jonas Vingegaard spurtslo Tadej Pogacar på onsdagens etappe. Pogacar tok igjen Jonas Abrahamsen i klatrekonkurransen.
Jonas Vingegaard spurtslo Tadej Pogacar på onsdagens etappe. Pogacar tok igjen Jonas Abrahamsen i klatrekonkurransen. Foto: Daniel Cole / AP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sammenlagtleder Tadej Pogacar tok igjen Jonas Abrahamsen i klatrekonkurransen i Tour de France på 11. etappe. Jonas Vingegaard vant etappen foran sloveneren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På onsdagens tøffe fjelletappe var Vingegaard sterkest og sikret etappeseieren like foran Pogacar.

De to sammenlagtfavorittene fikk spurte om seieren og der var dansken akkurat rask nok til å ta etappeseieren og bonussekunder i sammendraget.

Det ble en veldig emosjonell seier for dansken, som pådro seg flere ribbeinsbrudd, punktert lunge og betennelse i lungevevet etter å ha veltet stygt i Baskerland rundt i april.

– Det er veldig emosjonelt for meg. Å komme tilbake fra krasjen … Det betyr mye. Alt jeg har gått gjennom de siste tre månedene får deg til å tenke på det. Jeg hadde aldri klart å gjøre dette uten familien min, sa en tårevåt Vingegaard til arrangøren etter etappen.

Mistet klatretrøya

Pogacar sikret seg 16 poeng i klatrekonkurransen, og sloveneren tar dermed igjen Abrahamsen i kampen om den rødprikkede trøya.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Abrahamsen er nå nummer to i klatrekonkurransen. Han er tre poeng bak Pogacar og fem poeng foran Vingegaard på tredjeplass.

Nordmannen får likevel fortsette å sykle i den ettersom Pogacar beholder ledelsen i sammendraget og skal fortsette å sykle med den gule trøya.

I kampen om den gule trøya leder Pogacar nå med 1.06 ned til Remco Evenepoel, mens Vingegaard følger 1.14 bak sloveneren i tet.

Nesten historisk

Aldri før i Tour de France-historien har en rytter tatt klatretrøya på 1. etappe og beholdt den også etter den 11. etappen.

I 1984 hadde belgiske Ludo Peeters klatretrøya fra 1. til 10. etappe, men mistet den etappen som fulgte. Samme skjebne rammet også Abrahamsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingen Uno-X-ryttere klarte å komme seg i brudd på den 11. etappen, tross forsøk fra både Tobias Halland Johannessen og danske Magnus Cort. Abrahamsen lå også foran i hovedfeltet og prøvde seg, men var aldri i nærheten av å etablere et brudd.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tempo fra start

Etter en særdeles rolig etappe dagen før, åpnet den 11. etappen i Tour de France i et voldsomt tempo. Flere lag hadde håp om brudd og etappeseier, noe som førte til flere bruddforsøk direkte fra start.

Uno-X-rytterne Tobias Halland Johannessen og Magnus Cort var begge nær ved å etablere hvert sitt kjøresterke brudd tidlig på etappen. Begge bruddforsøkene ble hentet inn av et hovedfelt med UAE-laget til sammenlagtleder Pogacar i spissen. Det ble også flere andre bruddforsøk tidlig på etappen.

Det førte til en snittfart på nær 50 km i timen på starten av etappen, noe som ga trøbbel for flere av rytterne. Både spanske Ion Izagirre og franske Alexis Renard måtte bryte rittet tidlig på etappen.

Etter hvert klarte ti mann å komme seg i et brudd, men avstanden ned til hovedfeltet lå på rundt to minutter mesteparten av tiden. Opp mot etappens tredje siste stigning ble bruddet tatt igjen av sammenlagtfavorittene.

Derfra og ut handlet etappen om Pogacar og Vingegaard.