Italia videre i fotball-EM – kun syltynn teori holder liv i Kroatias håp om åttedelsfinale

Mattia Zaccagni reddet 1-1 for Italia på overtid mot Kroatia. Foto: Sergei Grits / AP / NTB
Mattia Zaccagni reddet 1-1 for Italia på overtid mot Kroatia. Foto: Sergei Grits / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det italienske herrelandslaget er klare for åttedelsfinale i fotball-EM etter 1-1 mot Kroatia mandag. For sistnevnte ser det bekmørkt ut.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kroatia hadde stø kurs mot åttedelsfinale etter et historisk mål fra Luka Modric. På overtid sørget Mattia Zaccagni for 1-1 med en klassescoring.

Med to poeng og minus tre i målforskjell skal svært mye til for at kroatene blir blant de fire beste gruppetreerne. I skrivende stund er de nummer fem på treertabellen, men med full klaff kan Kroatia fortsatt slå 3.-plassen i gruppe C og F.

Italia er på sin side klare for åttedelsfinale mot Sveits. Den spilles førstkommende lørdag.

Real Madrid-legenden Modric fikk muligheten fra ellevemeteren etter at VAR hadde konkludert med en italiensk hands i egen sekstenmeter snaue ti minutter ut i annen omgang.

I duell med Gianluigi Donnarumma mislyktes imidlertid Modric, men drøye tretti sekunder senere plukket han opp returen etter en stor Donnarumma-redning. Da gjorde midtbaneeleganten ingen feil, og veteranen hamret Kroatia i ledelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Et historisk øyeblikk. Et vanvittig øyeblikk. Bare fotball kan skrive sånne historier, utbrøt TV 2s kommentator Øyvind Alsaker.

Modric ble samtidig tidenes eldste målscorer i et fotball-EM. Østerrikske Ivica Vastic har hatt rekorden i 16 år. Han traff blink mot Polen i 2008 i en alder av 38 år og 257 dager. Modric er 32 dager eldre.

– Ser veldig solide ut

Fire minutter ut i kampen ladet Luka Sucic kanonen fra distanse, men Gianluigi Donnarumma sto i veien for forsøket. Etter snaut halvspilt førsteomgang stanget Mateo Retegui et godt slått innlegg utenfor målet i andre enden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Også lagkamerat Alessandro Bastoni var nær scoring med pannebrasken, men Kroatias keeper Dominik Livakovic vartet opp med en mesterlig redning. Dermed sto det 0-0 ved sidebyttet.

– Det er omtrent den eneste feilen Bastoni har gjort i den første omgangen. Han har sett ut som en «prime» Chiellini i forsvar for et Italia som ser veldig solide ut, sa TV 2s ekspert Simen Stamsø Møller i pausen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

VM-suksess

I 2018 tok Kroatia VM-sølv i Russland, før mannskapet til Zlatko Dalic vant bronsefinalen i Qatar fire år senere.

På det europeiske turneringskontinentet har det gått tråere for kroatene. I 2016 røk de ut i åttedelsfinalen, før det stanset på samme tidspunkt fem år senere.

Italia er på sin side regjerende europamester etter finaleseieren mot England i 2021.