Jakob Ingebrigtsen tok historisk gull på 1500 meter – første mannlige utøver med seks EM-titler

Jakob Ingebrigtsen vant 1500-meteren i Roma. Foto: Lise Åserud / NTB
Jakob Ingebrigtsen vant 1500-meteren i Roma. Foto: Lise Åserud / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jakob Ingebrigtsen innfridde gullforventningene på 1500-meteren og tok onsdag sin sjette EM-tittel i friidrett. Det har ingen mannlig utøver klart før ham.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Onsdagens gulløp var det sjette av seks mulige i Ingebrigtsens allerede meritterte EM-karriere. For tredje gang på rad reiser friidrettsfenomenet fra Sandnes hjem med en gulldobbel på henholdsvis 1500 og 5000 meter.

– Jeg kan ikke lenger være en liten gutt. Dette var ganske bra. Jeg følte meg bra på oppvarmingen og kjennte at det svarte ufattelig bra. Det er en utrolig deilig følelse, sa Ingebrigtsen til NRK etter målgang.

– Dette er så bra som jeg kunne håpet på. Mesterskapsrekord er selvfølgelig en kjekk ting oppå det hele, fortsatte han.

Ingebrigtsen satte ny mesterskapsrekord med 3.31,95.

– Mer unik utøver skal du lete lenge etter. Han får en EM-finale til å se ut som et kretsmesterskap. Det er helt unikt at Norge har fått en sånn type utøver, utbrøt NRKs kommentator Jann Post.

– En legende

Ingebrigtsen er nå den mannlige utøveren med flest EM-gull gjennom historien. Før onsdagens seier delte han rekorden med legenden Mo Farah (Storbritannia), Harald Schmid (Tyskland), Mahiedine Mekhissi-Benabbad (Frankrike) og Roger Black (Storbritannia)

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– I dag handlet det om å vinne, men samtidig er jeg på jakt etter svar i hvert eneste løp, og i dag fikk jeg mange gode svar. Jeg kan løpe, sa Ingebrigtsen med et glimt i øyet.

– Det er en følelse av lettelse, fortsatte han.

Sandra Elkasevic, tidligere Perkovic, er den mestvinnende kvinnen i EM med sju gull i diskos.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingebrigtsens gull sørget attpåtil for ny norsk medaljerekord i et europamesterskap.

– Det er en flott avslutning på et veldig godt mesterskap for oss. Jakob leverer nok en gang. Han har blitt en legende, sa sportssjef Erlend Slokvik i Norges Friidrettsforbund til NRK.

Storfavoritt

23-åringen leverte en fantomavslutning da han lørdag vant 5000-meteren på suverent vis. Sandnes-løperen var storfavoritt før den avsluttende kvelden i Roma.

– Jeg kan nevne (Isaac) Nader fra Portugal. Jeg kan nevne (Azeddine) Habz fra Frankrike og (Neil) Gourley fra Storbritannia, men det er bare for å prøve å skape litt spenning som kanskje egentlig ikke er der, sa NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal før 1500-meteren.

I begynnelsen av august skal Ingebrigtsen forsvare OL-gullet på 1500 meter. 23-åringen fra Sandnes innledet årets utendørssesong på annenplass på 1500-meteren under Diamond League-stevnet i Eugene, før han vant tilsvarende distanse under Bislett Games i slutten av mai.