Therese Johaug om «mamma-effekten»: – Drit og dra!

Therese Johaug trener som aldri før og kan vise til svært gode testresultater. Likevel vil hun ikke avsløre om det blir comeback eller ei.
Therese Johaug trener som aldri før og kan vise til svært gode testresultater. Likevel vil hun ikke avsløre om det blir comeback eller ei. Foto: Terje Pedersen / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Langrennsdronningen avslører i VG-intervju skyhøye nivåer på enkelte treningstester, men avviser «mamma-effekt».

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nei, det er fanken meg ingen mamma-effekt! Drit og dra! sier Therese Johaug i et lengre intervju med VG.

Det var etter Johaugs løp under NM i april at hun ble både hyllet og det ble til og med hevdet at fødselen ti måneder tidligere kan ha gjort henne bedre.

– Det er ikke overraskende at man presterer godt etter graviditet. Jeg tenker at det kan gi mange fysiologiske positive effekter som en har fordel av i flere måneder etter fødselen, sa Øyvind Heiberg Sundby til VG i april. Han har doktorgrad i sirkulasjonsfysiologi.

Nyvunnen respekt

Ifølge Johaug selv, er det ikke noen mamma-effekt å spore hos henne.

– Jeg sa jo til Marit (Bjørgen) etter hennes fødsel at «jo, ja, jeg skjønner» da hun gikk rundt og sa at hun var sliten hele tiden. Men jeg har fanken meg ikke skjønt en dritt. Jeg har snakket med Maiken (Caspersen Falla). Hun sa hun ikke kunne forstå hva Marit holdt på med og hadde så respekt, sier Johuag. Hun bekrefter at hun nå også har fått nyvunnen respekt for Bjørgen, som vil bli hennes trener om hun bestemmer seg for å gjøre comeback.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Til avisen sier Johaug at hun trener jevnt 15-20 timer i uken. Skulle hun bekrefte et comeback, vil hun ifølge seg selv enkelte uker måtte trene 25 timer i uken.

Opp mot sitt beste

De siste O2-testene hun har gjort har vist svært gode resultater. Testene viser hvor mye oksygen kroppen klarer å ta opp og utnytte i løpet av et minutt.

– Der er jeg opp mot mitt beste nå, ja. Jeg var mye bedre på den testen jeg hadde nå sist enn jeg har vært tidligere, avslører Johaug.

Fortsatt vil hun ikke avsløre om det blir noe langrennscomeback, men sier avgjørelsen trolig vil komme i løpet av de neste ukene.

Neste vinter vil det være ski-VM på hjemmebane i Trondheim, noe som tidligere har blitt pekt på som et mulig mål for den foreløpig pensjonerte langrennsdronningen.