AFC skroter regel – sjeiken kan stille til gjenvalg

Salman bin Ibrahim Al Khalifa er president i Det asiatiske fotballforbundet. Han er også visepresident i Fifa. Arkivfoto: Michael Probst / AP / NTB
Salman bin Ibrahim Al Khalifa er president i Det asiatiske fotballforbundet. Han er også visepresident i Fifa. Arkivfoto: Michael Probst / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regelen om at man kan sitte maks tolv år som president i Det asiatiske fotballforbundet (AFC), er kastet. Det åpner for sjeik Salman bin Ibrahim Al Khalifa.

Artikkelen fortsetter under annonsen

AFC vedtok dette på en kongress i Bangkok i forkant av Fifa-kongressen samme sted. Regelfjerningen gjelder også styremedlemmer.

Tidligere var grensen på tolv år fordelt på tre valgperioder. Kun Australia og Jordan stemte mot forslaget som kom fra blant annet Saudi-Arabia og Qatar.

Beslutningen betyr at sjeik Salman bin Ibrahim Al Khalifa fra Bahrain kan stille til gjenvalg i 2027 hvor han med de gamle reglene måtte ha trådt til side. 58-åringen har vært AFC-president siden 2013.

Regelen om et tidsbestemt mandat kom etter korrupsjonsskandalene som rystet Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) i 2011 og 2015. Begge gangene var det sterke koblinger til det asiatiske forbundet.

På AFC-kongressen ble det samtidig uttrykket ubetinget støtte til medlemslandet Palestina, som fredag vil få taletid på Fifa-kongressen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det palestinske fotballforbundet (PFA) har kommet med forslag om at Fifa vedtar «passende sanksjoner» mot Israels fotballforbund (IFA) og israelske lag. Palestinerne anklager Israel blant annet for brudd på menneskerettighetene, diskriminering og rasisme i sin nasjonale liga og brudd på Fifas vedtekter.

– Vi støtter Palestinas forbund og ønsket om å finne effektive og fotballrelaterte løsninger på klagepunktene, sier Salman bin Ibrahim Al Khalifa.