Organisasjon slår alarm før Paris-OL: – Betydelig risiko for helsen

Mange mennesker går tur langs Seinen i Paris. Foto: Michel Euler / AP / NTB
Mange mennesker går tur langs Seinen i Paris. Foto: Michel Euler / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

En veldedighetsorganisasjon hevder at vannkvaliteten i Seinen i Paris ikke holder mål og mener at OL-utøverne risikerer helsen ved å konkurrere der.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er 109 dager til sommer-OL i Frankrike går i gang. Den franske avdelingen av organisasjonen Surfrider Foundation har publisert et åpent brev hvor den deler det den kaller en «økende bekymring».

Organisasjonen har analysert seks måneder med tester utført av et laboratorium. Konklusjonen er at elvevannet er forurenset og potensielt farlig for utøverne.

– De vil svømme i forurenset vann og utsette seg for betydelig risiko for helsen, skriver Surfrider Foundation.

16 milliarder kroner

Den berømte vannveien i Frankrikes hovedstad får en hovedrolle under sommerens leker. Åpningsseremonien skal foregå på Seinen, og maratonsvømming, triatlon og paratriatlon skal foregå der – hvis vannkvaliteten er god nok.

Myndighetene i Paris har dårlig tid. AFP skriver at det er brukt omkring 1,4 milliarder euro, omkring 16 milliarder kroner, på å oppgradere kloakken og gjøre andre tiltak for å forbedre kvaliteten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Surfrider Foundation opplyser at deres tester er gjort under broene Alexandre III og l'Alma, hvor det skal gjennomføres konkurranser. Ifølge organisasjonen har flere målinger vist nivåer av bakterier som er dobbelt så høye som europeiske vannkvalitetsstandarder – samme standard som brukes av de internasjonale triatlon- og svømmeforbundene.

Macron i vannet?

OL-arrangøren har hele tiden vært klar på at konkurranser på Seinen kan skje om det er lite nedbør i forkant.

Paris-ordfører Anne Hidalgo har lovet å opprette tre offentlige badeområder i elven neste år. Hun skal etter planen hoppe uti elven sammen med president Emmanuel Macron før lekene. Det for å vise at det er trygt for idrettsutøvere og publikum.

Forurenset vann har vært en kilde til overskrifter også i de foregående lekene. Før OL i Tokyo protesterte svømmere mot vannkvaliteten.