Petter Northug åpner opp om veien tilbake

Petter Northug jobber nå som ekspert for TV 2, men har ikke helt lagt skiene på hylla etter livsstilsendringen. Foto: Heiko Junge / NTB
Petter Northug jobber nå som ekspert for TV 2, men har ikke helt lagt skiene på hylla etter livsstilsendringen. Foto: Heiko Junge / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skistjernen sier i åpenhjertig intervju at han ga blaffen i egen kropp og mistet kontrollen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er i et lengre intervju med arbeidsgiver TV 2 at Northug forteller om tiden etter han la opp som skiløper og hvordan han ga blaffen i egen kropp og levde en livsstil som han ikke skjønte at også rammet hans nærmeste.

– Heller enn å feste litt, ble det hver helg, festivaler og fullt kjør. Jeg følte det var en slags premie for det livet jeg hadde levd, sier den langrenn-legenden til kanalen.

De tunge nedturene

Det gikk ikke galt bare én gang, men to. Først da han i 2014 fyllekjørte med høy promille og krasjet bilen i Trondheim. Kameraten ble skadet, men Northug selv rømte fra skadestedet.

Så i 2020 måtte han igjen stå foran et stort pressekorps og legge kortene på bordet. Northug innrømmet at han hadde et alvorlig rusproblem, etter at han hadde råkjørt på vei til en skiskole i Trysil. Hjemme hos ham, fant politiet kokain.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har et alvorlig rusproblem, bestående av alkohol, narkotika og piller i forbindelse med periodevis hard festing i det siste, sa en tydelig preget mann, som igjen ba folket om tilgivelse.

Se video fra arkivet: Petter Northug: – Jeg har et alvorlig rusproblem

– Det gikk for langt

I senere tid skjønte han hvordan det nye livet påvirket hans nærmeste.

– De tenkte kanskje at «Petter må få fri». Han har levd i det strikte livet sitt og noen utskeielser må være lov - uten at de kanskje hadde helt overblikk. Men det gikk for langt, og det skjønte de også, sier han og utdyper:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det var de som var med og sa at «nå er det nok».

Northug sier at han «var i fryktelig, fryktelig form» og omtaler seg selv om i beste fall en ålreit mosjonist. Det tok bortimot ett år å komme tilbake i form. Livsstilen ble snudd på hodet. Nå var det søvn, trening og kosthold som igjen sto i fokus.

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Petter Northug (38) gikk inn til en 2.-plass på 20-kilometeren i klassisk stil i norgescupen på Nes. Foto: Claes-Tommy Herland/Norges Skiforbund / NTB Foto: NTB
Petter Northug (38) gikk inn til en 2.-plass på 20-kilometeren i klassisk stil i norgescupen på Nes. Foto: Claes-Tommy Herland/Norges Skiforbund / NTB Foto: NTB

Sjokkerte langrennsverden

Og at Northug var tilbake i form, fikk folk virkelig merke, da han gikk inn til en solid 2.-plass på 20-kilometeren i klassisk stil i norgescupen på Nes i februar.

Etter kjempeprestasjonen sa Northug at det ikke framstår helt uaktuelt å satse mot VM i Trondheim neste vinter. I et intervju med VG avviste heller ikke landslagstrener Eirik Myhr Nossum den tanken.

Påfølgende mandag var de mulige konsekvensene av Northug-overraskelsen i norgescupen tema i NRKs Dagsnytt 18. Der tok tidligere TV 2-journalist Ernst A. Lersveen til orde for at den tidligere stjernen bør få en friplass, riktignok med forbehold, til VM på hjemmebane.

– Noe sånt hadde trigget Petter noe skikkelig, og vi vet alle hva han er i stand til når han blir trigget. Da lurer jeg på: Er det mer å hente i Petter? Det hadde jeg hatt veldig lyst til å se. Da er det bare én måte for meg, for han klarer aldri å kvalifisere seg gjennom å gå en 10 kilometer på Beitostøen. Da er det å gi han en friplass, og med det mener jeg at han i løpet av neste vinter må bevise at han er god nok. Når vi kommer til siste uttak til VM, må han være ærlig på om han er klar eller ikke, sa Lersveen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Glad for å fortsatt være joker

– Jeg er veldig glad for at jeg fortsatt kan være en joker som dukker opp fra intet. Det gjorde jeg jo der, det er ingen tvil om det. Det er mange som ble overrasket. Den som ble minst overrasket er nok meg selv. Det gjør at jeg blir mer skjerpet og faktisk skjønner at det er mulig å få den kroppen her i form en skikkelig gang til, sier Northug til tv2.no.

Han er derimot tydelig på at han ville takket nei til en friplass på femmila i Trondheim.

– Jeg skal ikke gå inn og blokkere en plass på det norske herrelaget. Det er et utrolig sterkt lag, og det er håpløst for min del å kvalifisere meg. Sånn er det bare. Det er positivt for norsk langrenn at det er så mange gode utøvere.