Ole Einar Bjørndalen bor i «Europas siste diktatur»

– Vi forholder oss til Det internasjonale skiskytterforbundet sin avgjørelse om at de er utestengt. Det er en avgjørelse som de fleste står bak. Det skjer ikke noe før krigen er over, tror jeg, sier Ole Einar Bjørndalen.
– Vi forholder oss til Det internasjonale skiskytterforbundet sin avgjørelse om at de er utestengt. Det er en avgjørelse som de fleste står bak. Det skjer ikke noe før krigen er over, tror jeg, sier Ole Einar Bjørndalen. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er naturlig for oss å være der.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidenes beste skiskytter har alltid gått sine egne veier. Han har skutt Norge til gull utallige ganger, i OL og VM. Merittlisten er i en klasse for seg.

Med 13 medaljer, hvor av åtte gull, fra seks OL, 45 VM-medaljer, 95 verdenscupseiere og seks sammenlagtseire, har han skrevet seg inn i sportshistorien med gullskrift. Bjørndalen la opp som skiskytter i 2018.

Men det har også stormet rundt den populære idrettshelten. Spesielt etter at han la opp har privatlivet fått mer fokus. Blant annet har treneroppdraget for det kinesiske landslaget skapt reaksjoner. Det samarbeidet er nå avsluttet.

«Bidrar bare til å oppildne til splid blant folk»

Bjørndalen er gift med den tidligere skiskytterprofilen Darja Domratsjeva fra Belarus. Hun har tidligere uttalt seg kritisk til at utøvere fra Russland og Belarus ikke får delta i internasjonale konkurranser.

«Jeg tror det er helt naivt å tro at utestengelsen av hviterussere og russere fra internasjonale konflikter vil være til hjelp for å løse den militære konflikten. Etter min mening bidrar slike handlinger bare til å oppildne til splid blant folk,» skrev hun i et innlegg på sosiale medier i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Under et pressetreff i Oslo tirsdag stilte Ole Einar Bjørndalen opp til intervju som TV 2s ekspert på skiskyting. Her fortalte 49-åringen at familien har bodd i Belarus fram til nå.

– Jeg har ikke noen spesielle tanker om det. Vi har født der i sommer, hatt sommerferie der og min kone vil ha ro rundt fødselen nå i etterkant. Da er det naturlig for oss å være der. Så får vi se hva det blir til etter hvert, sa Bjørndalen, ifølge VG.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi føler og merker ingenting til krigen i Belarus

Samtidig forstår han at det stilles spørsmål om valg av bosted, selv om han mener det er logisk at familien tilbringer tid der.

På direkte spørsmål fra VG om hvordan han opplever situasjonen i Belarus, som er en nær alliert av Russland og Vladimir Putin under den snart 21 måneder lange krigen, svarer han slik:

– Vi føler og merker ingenting til krigen i Belarus, da hadde vi ikke vært der. Det opptar folk der like mye som alle andre. De vil jo ha ro på ting, så klart.

Belarus omtales ofte som «Europas siste diktatur», og styres av Aleksandr Lukasjenko. Tusenvis av opposisjonelle sitter fengslet med lange dommer.